ЗСУ можуть отримати з Канади призначену для курдів зброю вартістю $9,5 млн

Канадські консерватори під проводом Ендрю Шіїра виступають за те, щоб федеральний уряд надав Україні військове обладнання на суму $9,5 млн

Це озброєння спершу призначалось для курдських сил, щоб допомогти їм в боротьбі проти ісламських бойовиків в Іраку, повідомляє українська служба Голосу Америки з посиланням на видання Nsnews.

Уряд під головуванням Джастіна Трюдо 15 місяців тому оголосив, що надасть зброю курдам, включаючи рушниці, автомати, легкі міномети, та протитанкові ракети.

Однак, стались затримки з отриманням схвалень від уряду Іраку а також з запевненнями, що зброю буде відповідно захищено і вона не опиниться в руках воєнізованих груп, яких звинувачують у скоєнні військових злочинів в Іраку.

На час, коли закупівля зброї відбулась у минулому році, між іракськими та курдськими силами розпочалось протистояння після того, як курди поновили своє прагнення сформувати незалежну державу на півночі Іраку.

Зброя залишається у сховищах Збройних Сил Канади в Монреалі.

Тепер консерватори вказують, що цю зброю варто надіслати Україні.

"Вони дозволяють цій зброї перебувати у сховищах, збирати пил, а тим часом, насильство в Україні загострюється. Замість того, щоб ця зброя псувалась, давайте передамо її до рук людей, які можуть її використати", - заявляє депутат парламенту Канади від Консервативної партії Джеймс Безан.

Уряд України звертався до Канади про надання оборонної зброї, але уряд Трюдо не взяв на себе таких зобов’язань, хоча і дозволив експорт канадської зброї до України півроку тому.

Хоча консерватори і передали б цю зброю Україні, Безан заявляє, що вони б не забули курдів і їх роль в боротьбі проти ІДІЛ. Замість "залишатись осторонь", як, на його думку, робить уряд Трюдо, Безан стверджує, що консерватори б призначили спеціального посланця до курдського регіону в Іраку, який би виступав посередником між курдами та Багдадом.

Безан зазначив, що консерватори "зовсім не" закликають до незалежності курдів.

"Ми віримо в об’єднаний Ірак", - наголосив він.