Чи можна захворіти від кондиціонера. Пояснює Супрун

Очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, які переваги і недоліки кондиціонера, і пояснила, як не захворіти у приміщеннях із великою кількістю людей

Про це вона написала пост на своїй Facebook-сторінці.

У спеку кондиціонер рятує від перегрівання і створює комфортні темературні умови у приміщенні. Також він знижує ризики отримати тепловий удар.

За даними досліджень, охолодження повітря за допомогою кондиціонера зменшує рівень госпіталізації людей з серцево-судинними захворюваннями.

Та через роботу кондиціонера можуть виникнути кашель, подразнення слизової оболонки, труднощі з диханням, головний біль та втома. Однак “вина” кондиціонера повністю не доведена.

"Ці симптоми також пов’язують із так званим синдромом закритих приміщень. Якщо ви довго перебуваєте в закритому просторі, це справді може виникати. В такому разі важливо частіше провітрювати приміщення та виходити на подвір’я", - написала Супрун.

Лікарка пояснила, як правильно користуватися кондиціонером.

Існують дослідження, які вказують, що брудні фільтри в кондиціонерах можуть забруднювати повітря бактеріями, як наслідок - сприяють розвитку респіраторних інфекцій.

Тому варто вчасно робити техобслуговування кондиціонера та слідкувати за чистотою фільтрів, особливо на початку нового сезону.

Головне правило використання кондиціонера - не перестаратися. Коли ви заходите в кімнату, вам повинно бути нормально, комфортно та не спекотно, а не холодно.

Тому коли ви прийшли з вулиці і хочете охолодитись, не ставте одразу дуже низьку температуру. Знижуйте її поступово, щоб не було різкого контрасту між приміщенням та вулицею.

Переохолодження може активізувати збудників хвороб, які є в організмі.

Коли воно дме в одну точку, наприклад, область шиї чи обличчя, це може викликати запалення м’язів або нервів.

Кондиціонери осушують повітря в приміщенні. Це пов’язано із принципом роботи приладу. Охолоджене повітря стає сухим, що може бути шкідливо для слизових оболонок та дихальних шляхів. Тому вимикайте його час від часу та регулярно робіть вологе прибирання.

Тому провітрюйте приміщення, коли вимикаєте кондиціонер. В період спеки пийте достатньо води, носіть легкий одяг та не залишайтеся довго на сонці.