У Києві відкрили меморіальну дошку почесному енергетику В. Микитасю

У столиці України відкрили меморіальну дошку почесному енергетику Віктору Микитасю

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Майже 50 років свого життя ця людина присвятила атомній галузі. Почесний енергетик України Віктор Микитась брав активну участь у будівництві Чорнобильській АЕС. А потім і у ліквідації жахливих наслідків аварії на ній. У пам'ять про видатного енергетика у Києві відкрили меморіальну дошку. На будинку, в якому Віктор Григорович працював багато років.

"Залишили пам'ять про людину, яка дуже багато зробила для ліквідації наслідків Чорнобильскої аварії, для спорудження нового безпечного кронфайменту. Тому що ті роботи, які були виконані на промисловому майданчику Чорнобильскої АЕС, які технічні інженерні рішення були здійснені під керівництвом Віктора Григоровича Микитася - вони є унікальними", - наголосив голова Держагентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук. 

"Це було сенсом його життя, це було метою його життя, в цьому бачив він своє призначення, він дуже любив свою роботу. Любив свою справу і він дуже нескінченно був відданий цій справі", - зауважила дружина Микитася Лідія. 

Досвід та відданість професії Віктора Григоровича зіграли вагому роль у ліквідації наслідків аварії. Він працював над виведенням станції з експлуатації. А серед останніх проектів енергетика — керівництво роботами на будівництві об'єкту “Укриття-2”.

"Три роки тому на Чорнобильській АЕС виникла критична ситуація, коли проект спорудження нового безпечного конфайменту міг зайти в глухий кут і не бути реалізований взагалі. Завдяки ідеї Віктора Григоровича, завдяки тому, що він це почав, цей проект зараз закінчено успішно. І, більш того, арка долучилася до цих будівельних конструкцій і зараз вона герметизується", - зауважив генеральний директор ДСП "Чорнобильська АЕС" Ігор Грамоткін. 

Новий безпечний конфайнмент сотні років оберігатиме здоров'я українців від радіаційного забруднення. Тож це чи не найкращий пам`ячник видатному енергетику.