В уряді показали економічний спад у Криму за допомогою знімків зі супутника

Рівень освітленості тимчасово окупованого Криму знизився на 26%, що може свідчити про економічний спад на півострові

Про це повідомляє прес-центр Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. 

У відомстві зауважили, що досліджують рівень економічної активності на окупованих Росією територіях, зокрема вимірюють рівень освітленості території в нічний час шляхом аналізу супутникових знімків.

Рівень освітленості на анексованому півострові в нічний час за 2016 рік, у порівнянні з 2012 роком, може свідчити про зменшення рівня економічної активності у цей період. 

Загальний рівень освітленості у Криму знизився на 26%, найбільше це помітно у його центральних районах та у населених пунктах, орієнтованих на надання лікувально-курортних послуг (Ялта, Алушта, Євпаторія – Заозерне).

"Як відомо, споживання електроенергії в усьому світі вважають важливим показником економічної активності. В країнах з низьким і середнім рівнем доходу зміна нічної освітленості на 1% приблизно дорівнює зміні доходу на 1% (“Electricity Use as an Indicator of US Economic”, US Energy Information Administration Working Paper; Arora, Vipin and Jozef Lieskovsky, 2014)", - пояснили у міністерстві. 

Тим часом найменше зниження рівня освітленості відбулося у населених пунктах, в яких розміщені об’єкти Чорноморського флоту і ВС Росії (Севастополь, Феодосія, Джанкой, Новофедорівка) і в районі будівництва Керченського мосту (острів Тузла).

Для аналізу урядовці використовували дані космічної зйомки з супутника Suomi-NPP (США) розміщеного на ресурсі NASA Earth Observatory.