В Європі мають розуміти, що торг з Путіним - прорахунок та приниження, - Яценюк

В Україні нагадали європейським партнерам, що комерційний торг з президентом Росії Володимиром Путіним принижує Європу

Про це на своїй сторінці у Facebook написав лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що сьогодні до України приїде президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, що є важливою подією для відносин між двома країнами. Втім, це також і "привід для відвертої розмови".

За його словами, чимало останніх подій у відносинах між європейськими столицями та Москвою викликають тривогу і потребують роз’яснення. Зокрема, найважливішим є питання щодо комерціалізації цінностей, з якими завжди асоціювали провідних партнерів у Європі.

"Нам важко пов’язати цінності Об’єднаної Європи із наміром німецьких колег реалізувати з путінською Росією проект "Північний потік-2". Цей задум ніколи не мав комерційного характеру. Насправді він є проектом геополітичної корупції з боку Росії, який здатний завдати непоправної шкоди стратегічним інтересам усієї Європи", - наголосив Яценюк. 

Екс-прем'єр зауважив, що українській стороні також непросто зрозуміти доброзичливу манеру і заохочуючі жести, які позавчора демонстрував у Санкт-Петербурзі президент Франції Еммануель Макрон у розмові з Путіним, на руках якого невинні життя пасажирів рейсу MH17 і понад десяти тисяч невинних українців.

Таким чином, Яценюк вказує на те, що Україна прагне почути від європейських партнерів чітку позицію щодо "Північного потоку", а також відповідь стосовно того, яким чином сприймати багатомільярдну інвестицію французької компанії Total у російську економіку. 

"Що мав на увазі Макрон, коли сказав, що "визнає роль, яку вибудувала Росія для себе у найближчому оточенні та в деяких інших регіонах світу"... Нам не здалося? Світ справді почув слова про "визнання ролі Росії"? Яку саме роль Росії світові варто, відтак, визнати і, очевидно, прийняти? Роль вбивці, ката і загарбника? Яким чином нам слід зрозуміти слова президента Франції про те, що "м’яч" знаходиться й на боці Україні? Невже?", - зазначив Яценюк. 

Він додав, що для України об’єднана Європа - це цінності та принципи, яких вона хоче досягти, а не проект бізнесу та комерційних інтересів.

"Хочу вірити, що наші партнери розуміють мою думку. Комерційний торг з Путіним - це не лише драматичний прорахунок, це принижує Європу. Це - підрив основ європейської безпеки. Саме цю безпеку сьогодні захищає Україна", - підсумував Яценюк.