Новий голова МЗС Німеччини вперше у Києві: Обговорили з Порошенком "Північний потік" та політв'язнів

Президент Петро Порошенко прийняв міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса, який перебуває в Україні зі своїм першим візитом

Про це повідомляє прес-центр адміністрації очільника держави. 

Співрозмовники обговорили розвиток ситуації на Донбасі та скоординували подальші кроки для активізації мирного процесу. Під час цього Порошенко відзначив рішення Мааса відвідати контактну лінію для того, щоб особисто ознайомитися з ситуацією, яка склалася внаслідок російської агресії.

"Сторони наголосили на важливості якнайскорішого розгортання багатонаціональної операції з підтримання миру під егідою ООН, що створить сприятливу атмосферу для реалізації Мінських домовленостей. Було підтримано ідею розглянути це питання в рамках наступного засідання міністрів закордонних справ країн Нормандського формату", - йдеться у повідомленні. 

Також президент та міністр порушили питання звільнення українських політв’язнів та заручників, та обговорили їхній стан здоров'я.

За словами Порошенка, Росія досі залишається джерелом дестабілізації ситуації в Україні, про що свідчить спроба замаху на опозиційного російського журналіста Аркадія Бабченка. Понад те, причетність Кремля до збиття літака МН17 доводить і останній звіт слідчої групи у цій справі. 

"Петро Порошенко відзначив, що реалізація «Північного потоку II» створює додаткові ризики для безпеки поставок газу в Європу і дає  додаткову політичну перевагу для Росії та формує у агресора уявлення про його повну безкарність", - зазначають в АП. 

Співрозмовники також поговорили про підготовку до 20-го Саміту Україна-ЄС, який відбудеться у Брюсселі 9 липня.