США вкотре заявили, що Росія маскує у "гумконвоях" до ОРДЛО військові вантажі

Росія зацікавлена у створенні враження допомоги місцевим громадам тимчасово окупованого Донбасу, однак її дії не залишають сумнівів - "гумконвої" просто маскують перевезення постачання та матеріалів для військових цілей

Про це у зверненні до керівництва ОБСЄ заявив тимчасово повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан, пише Голос Америки.

"Ми не знаємо, що всередині цих конвоїв, які заявлені як гуманітарні, тому що РФ не дозволяє спостережній місії інспектувати їх, або слідкувати за їх розвантаженням... Якщо б Росія справді поставляла гуманітарну допомогу, чому її сили так ретельно дбають, щоб міжнародні спостерігачі не побачили вміст вантажу на кордоні та на контрольованих Росією територіях України?", - зазначив Каміан.

Він також зауважив, що конвої, які прибувають з РФ на територію ОРДЛО, розвантажують у незвичний для розвантаження гуманітарних вантажів спосіб.

"Однак нам відомо, що ці так звані вантажівки з допомогою не розвантажують в лікарні, чи школі, неурядовій організації, або сховищі ООН. Натомість, їх розвантажують у місці, яке, за повідомленнями спостережної місії ОБСЄ, використовують сили під керівництвом РФ. Озброєні люди у військових формах охороняють там периметр і не дозволяють спостерігачам місії побачити вантаж, або поговорити з будь-ким на місці", - нагадав повірений США при ОБСЄ.