Сергію Лозниці на Краківському кінофестивалі вручили премію "Дракон драконів"

Український кінорежисер-документаліст та сценарист білоруського походження Сергій Лозниця отримав на минулому тижні кінопремію "Дракон драконів" (пол. nagroda "Smok Smoków") за цілий творчий доробок

Як повідомляє Польське Радіо, митцю вручили статуетку під час 58-го Краківського кінофестивалю (KFF).

Премію "Smok Smoków" з 1998 року вручає програмна рада Краківського кінофонду, що є організатором Краківського міжнародного кінофестивалю, як висловлення подяки за внесок у розвиток світового кінематографа в галузі документального та анімаційного фільму.

Серед попередніх лауреатів цієї польської кінопремії є такі відомі кінорежисери, продюсери, сценаристи та актори як: Казімєж Карабаш, Алан Кінґ, Альберт Мейслес, Вернер Герцог, Стівен та Тімоті Куай, Рауль Серве, Єжи Куця, Поль Дріссен та Марцель Лозінський.

Сергій Лозниця став 21 лауреатом, а також наймолодшим в історії митцем, якого удостоєно цієї кінопремії. "Можу сказати, що Краківський кінофестиваль – це мій фестиваль. Я приїхав сюди зі своїм першим фільмом і потім кожну мою наступну документальну стрічку показували тут. А тому, у цьому сенсі Краків – це моє місто", – підкреслив режисер під час вручення премії.

За словами програмної ради, режисера-документаліста нагороджено за "послідовний, надзвичайно оригінальний та продуктивний формальний пошук". Члени журі додали, шо як кінематографіст Сергій Лозниця є допитливим і наполегливим дослідником Росії, який протягом понад двадцяти років пов’язаний з краківським фестивалем.

Вперше він встановив кінокамеру на будівельному майданчику в Росії за шість років після розпаду Радянського Союзу. Він хотів задокументувати лиш один день з життя будівельників, проте з того вийшла сатира на нову Росію, яку будують на гнилому фундаменті. Цей перший документальний фільм Лозниці "Сьогодні ми побудуємо будинок" був нагороджений премією "Бронзовий дракон" під час Краківського міжнародного кінофестивалю у 1996 році.

Серед інших, у творчому доробку режисера є стрічка "Майдан", присвячена подіям Революції Гідності в Україні. Фільм отримав нагороду під час Міжнародного кінофестивалю з прав людини у Нюрнберзі в 2015 році.
Сергій Лозниця є також режисером найновішого драматичного фільму 2018 року "Донбас", що створювався у копродукції Німеччини, України, Франції, Нідерландів та Румунії. Світова прем'єра відбулася 9 травня 2018 року на 71-му Каннському міжнародному фестивалі.

Слід підкреслити, що члени міжнародного журі кінофестивалю провели акцію солідарності з українським режисером та бранцем Кремля Олегом Сенцовим, який вже майже 20 днів голодує, вимагаючи від Кремля звільнити з російських тюрм усіх українських політв’язнів. Вони підняли таблички з написом #SaveOlegSentsov. Польська кіноакадемія під час торішнього Фестивалю символічно прийняла під свою опіку Сенцова, ініціюючи міжнародні заходи та закликаючи російську владу звільнити українського політв’язня.