Борг "Київенерго" перед "Нафтогазом" становить понад 1 млрд грн штрафів

Заборгованість ПАТ "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз" включає у себе близько 1,2 млрд гривень нарахованих штрафів та пені

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, передає прес-служба.

За словами Пантелеєва, між двома компаніями триває судовий спір, а штрафні санкції, які нараховує "Нафтогаз", є прямим збитком теплопостачальних компаній, і їх компенсація не має відповідних джерел.

"Це лише підтверджує неоднозначність і спірність передачі заборгованості перед НАК і необхідність вирішувати ці складні питання окремо від процесів життєзабезпечення Києва", - йдеться у повідомленні. 

НАК "Нафтогаз" наполягає на сумі заборгованості у розмірі 4,8 млрд грн. Близько 1,2 млрд грн із цієї суми - штрафи і пені.

"Також важливо, що в структурі заборгованості за теплову енергію перед “Київенерго” близько 1,1 млрд грн - борг державного бюджету за пільги та субсидії, різницю у тарифах і теплопостачання бюджетних установ. Тому врегулювання питання боргів за газ є питанням і міського, і національного рівнів", - зазначив Пантелеєв.

З 1 червня комунальне підприємство “Київтеплоенерго” мало відновити гаряче водопостачання низці будинків, де були проведені гідравлічні випробування. Однак через відмову “Нафтогазу" укладати договори з комунальним підприємством “Київтеплоенерго” без гарячої води досі залишаються близько 3-х тисяч багатоповерхівок”.

Пантелеєв зауважив, що законодавча норма, на якій наполягає "Нафтогаз" є спірною, адже жоден закон України не передбачає блокування газопостачання 3-мільйонного міста. 

Міська влада Києва звернулася до Кабінету Міністрів України як до представника власника компанії НАК "Нафтогаз" і сподівається на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.