Міжнародний конкурс Strong Europe Tank Challenge: на що здатний український танк Т-84

У неділю, 3 червня, в Німеччині розпочався третій міжнародний конкурс на кращий танковий взвод Європи Strong Europe Tank Challenge 2018, у якому беруть участь українські танкисти

Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Конкурс, що відбувається на полігоні навчального центру Командування підготовки 7-ї армії США в Європі біля німецького міста Графенвер, розпочався "Днем відкритих люків", коли учасники змагань могли вільно поспілкуватись, ознайомитися з танками команд-учасників і навіть "сходити в гості" одні до одних.

Українські танкісти цьогоріч змагатимуться на танку Т-84. У 2017 році українці виступали на Т-64БВ.

Т-84 розроблений у 2001 році Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова. Він має двигун потужністю 1200 кінських сил, що забезпечує танку вагою 48,5 тон питому потужність 24,7 к.с./т - на третину більше, ніж у Т-64БВ. Новий танк відповідає таким іноземним танкам як Abrams та Lepard-2.

Т-84 оснащено комплексом оптико-електронної протидії "Варта", що помічає опромінення танку лазером (наприклад, у випадку використання ворогом лазерного далекоміра) та оповіщає про це екіпаж. Цей комплекс може створити термодимову завісу в напрямку опромінення або розвернути туди башту для знищення противника. Система постановки оптичних перешкод "Штора" здатна збити з цілі ворожі протитанкові ракети, керовані за допомогою лазеру.

Захищеність танку підвищено за рахунок додаткових екранів, а протипожежну безпеку - використанням високочутливих оптичних протипожежних датчиків замість термодатчиків. Це допоможе як зберегти життя екіпажу, так і підвищить живучість машини в бою.

Режим "Дубль" дозволяє командиру брати на себе керування вогнем гармати та спареного 7,62-мм кулемета. Зенітний 12,7-мм кулемет, встановлений над люком командира, стабілізовано для стрільби по наземним цілям - це модернізація на основі досвіду АТО, коли потужний зенітний кулемет часто використовувався для ведення вогню саме по наземним цілям. Крім того, можливості командира щодо визначення цілей та ведення вогню вночі підвищені новітнім оптико-електроннім перетворювачем.

Танк Т-84 має трансмісію з 4 реверсними передачами, що дозволяють рухатися назад з максимальною швидкістю до 35 км/год. Для порівняння, Т-64БВ може розігнатися під час заднього ходу лише до 5 км/год.

Новітній приціл навідника - ТПН-4, здатний розрізнити ціль типу "танк" на відстані до 3,5 км, а ціль типу "піхотинець" - до 2,2 км. Цифрова радіостанція "Либідь" дозволяє екіпажу тримати зв’язок не лише з іншими танками, але й з піхотою. Система геолокації надає командиру підрозділу інформацію про місцезнаходження кожної бойової машини на місцевості, щоб визначати цілі окремо кожному танку.

Команди змагатимуться у 13 дисциплінах: танковий взвод у наступі, танковий взвод в обороні, розпізнавання та ідентифікація цілей, розвідка, корегування вогню артилерії, ремонт ураженого танку та надання медичної допомоги екіпажу, оцінювання дистанції до цілі, водіння танку, евакуація танку в умовах радіохімічної загрози, стрільба з особистої зброї, подолання смуги перешкод, танкова олімпіада (перенесення на швидкість запчастин та боєкомплекту танку) та снайперська стрільба з танку.

Команда, яка за підсумками всіх етапів змагань набере найбільшу кількість балів, отримає кубок кращого танкового взводу Європи.

Українці починатимуть із дисципліни "Танковий взвод у наступі". Це один із найважливіших етапів. Він оцінюється у 500 балів: 380 за влучність та 120 за тактичні дії.Вправи з практичною стрільбою є найціннішими, оскільки в інших номінаціях є шанс здобути лише 100 балів. Значні зміни в підсумковій таблиці можуть відбутися в останній день змагань, адже на завершення організатори запланували "Снайперську стрільбу", що оцінюється у максимальні 400 пунктів.