Українці пройшли маршем національної пам'яті в Перемишлі, їх зустріли антибандерівським банером

У неділю, 3 червня, у польському Перемишлі відбулася традиційна щорічна хода, присвячена святу української національної пам’яті

Про це повідомляє "Польське радіо".

Святкові заходи почалися молитвою у Кафедральному соборі УГКЦ святого Івана Хрестителя, після чого учасники пройшли ходою на цвинтар у селі Пикуличі, де відбулася панахида, покладання квітів і громадське віче.

Ходу, як і минулого року, охороняло багато поліцейських.

Водночас "Громадське" повідомляє, що кілька поляків зустріли ходу з банером "Сусіди українці, застерігаємо, досить брехні і досить мовчання. Жодних символів і знаків бендеризму та УПА на теренах Польщі".

Заходи у Перемишлі пов’язані зі вшануванням пам’яті інтернованих вояків і старшин армії Української Народної Республіки та полонених вояків Української Галицької Армії, які через жахливі побутові умови та епідемію тифу у 1918-1919 роках померли у таборі біля села Пикуличі (нині це територія міста Перемишль), де їх і поховали на Українському воєнному цвинтарі.

У групових могилах поховано близько 2 тис. полонених та інтернованих вояків і старшин УГА, армії УНР. Крім того, у двох братніх могилах поховані 47 бійців і старшин УПА.

Заходи безпеки пов'язані з тим, що в 2016 році в Перемишлі польські націоналісти і футбольні хулігани напали на ходу української національної пам’яті: приблизно 20 людей намагалися перешкодити учасникам процесії, які прямували на кладовище вшанувати воїнів українських визвольних армій. У 2017 році хода відбулася без інцидентів.

Фото: "Громадське"