Як зробити усмішку дитини ідеальною. 7 порад від Супрун

Очільниця МОЗ Уляна Супрун склала 7 порад для батьків, які допоможуть привчити дитину чистити зуби

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Бактерії є завжди, навіть коли зубів немає

Стоматологи рекомендують навіть після годування немовля, витирати ясна звичайною серветкою змоченою кип’яченою водою. Це вбереже від інфекцій.

Любов до стоматолога 

Важливо привчати дитину до візитів до стоматологічної клініки. Завдання стоматолога на цьому етапі - познайомитись з дитиною, виявити можливі шкідливі звички, які можуть вплинути на розвиток зубів. Він має зрозуміти, як дихає дитина. Це допоможе надати вірні рекомендації.

Перший зуб? Час придбати першу зубну щітку

Для дітей існують спеціальні зубні щітки, що мають маленьку голівку та м'яку щетину з заокругленими кінчиками.

Кількість зубної пасти для дітей до 3 років має бути як рисове зернятко, а кількість фтору мінімальна. Після 3-х років кількість пасти на щітці має бути як горошинка.

Це правило підходить і дорослим. Чим більше пасти, тим більшою хочеться її виплюнути. Це заважає чистити зуби рекомендовані 2 хвилини.

4 роки? Вже можна ставати самостійним

Дітям у віці 4-5 років слід починати вчитися самостійно чистити зуби. Однак, у дітей відповідні навички та правильні рухи для чищення зубів виробляються ближче до 10 років. Тому до цього віку потрібно допомагати дитині.

2 хвилини або не рахується

Можна встановити спеціальний таймер або включити їхню улюблену пісню. Це допоможе дитині зрозуміти, скільки часу потрібно чистити зуби та поступово звикнути до цього. Намагайтеся зробити процедуру чищення зубів якомога приємнішою та веселішою, щоб не виникало негативних асоціацій з цим процесом.

Техніка понад усе

Важливо навчати дитину правильній техніці чищення. Чистити потрібно внутрішню, зовнішню та жувальну поверхню зубів. Чистіть завжди в однаковому порядку, щоб дитина звикала.

Щітка має бути розміщена під кутом 45 градусів відносно поверхні зубів. В такому положенні найкраще очищаються зуби та лінія ясен, де накопичується багато бактерій та залишків їжі.

Хороший приклад чистки зубів 

Діти імітують дорослих, повторюють дії та поведінку своїх батьків. Тому необхідно показати дітям, що гігієна зубів та порожнини рота важлива для вас. Говоріть з дитиною про важливість здоров’я зубів.

Дитина, яка розуміє, що постійні зуби повинні служити їй все життя, буде належним чином за ними доглядати.