Міст Метро в Києві може обвалитися будь-якої миті, - співавтор проекту

Столичний міст Метро може раптово обвалитися будь-якої миті через іржаві конструкції та помилки під час будівництва

Про це заявив співавтор проекту мосту Георгій Росновський, передає "Громадське радіо".

"Цей міст мав простояти 100 років, якщо за ним стежити, вже за років 30 почав викликати великі побоювання. Обстеження показало, що там багато тріщин і арматура в поганому стані. Чому все це відбувається? Під час будівництва дві полуарки стягують стяжкою, в якій перебувають напружувані пучки арматур. Ці пучки арматур як слід не ізолювали. Стяжка залізобетонних елементів стягнута цими пучками, а вони поіржавіли. Їх потрібно було капітально мотати спеціальної ізолентою, або ж розмістити трубки в канали, а потім заповнити розчином, але цього не зробили. Через це міст в дуже поганому стані", - розповів Росновський.

При цьому фахівець зазначив, що міст може обвалитися весь - секція за секцією.

"Почне в одному місці, і, як доміно, піде по всіх прольотах. І ще один показник: коли випробовували міст-метро, давали колосальне, максимальне навантаження, і опускання шарнірів було на 3 см, прибирали навантаження, було - нуль. А зараз шарнір опустився на 23 см і не підіймається. У мене в руках журнал "Транспортні засоби України" за 2010 рік. У цьому журналі написано, що міст може впасти незабаром. І прогноз, який давали тоді вчені, був невтішний: міст без капремонту може проіснувати лише років зо три", - додав проектувальник.

Росновський наголосив, що капремонт не виправить ситуацію, а руйнування може статися цілком несподівано.

"Капремонт неможливий, тому що він не допоможе, потрібна реконструкція. Для цього потрібно потихеньку розбирати дорогу авторуху, розбирати деякі конструкції, і замість двох смуг робити по три смуги. У мене зроблений такий проект. Так, вже років десять як заборонили рух по мосту важкого транспорту, але все одно міст під загрозою. У мене є інші матеріали і обстеження, де чітко написано, що міст Метро може впасти будь-якої миті абсолютно несподівано", - підсумував фахівець.

Міст Метро в Києві через річку Дніпро відкрили 5 листопада 1965 року. По мосту проходить Святошинсько-Броварська лінія метро. Міст Метро разом з Русанівським мостом сполучають правобережну частину Києва з Русанівкою, Лівобережним масивом, Воскресенкою, Лісовим масивом, зоною відпочинку - Гідропарком. На правому березі Дніпра міст завершує станція "Дніпро". З 2008 року міст має статус "щойно виявлений об'єкт культурної спадщини". Також він є пам'яткою архітектури та містобудування, науки і техніки.

Міст Метро - перша у світі аркова споруда з великими прогонами, спроектована на сухих стиках. Проліт між опорами становить 60 м. Загальна довжина мосту близько 700 м.