Путін знову зажадав від України федералізації та російськомовності

Президент Росії Володимир Путін заявив про утиски мовних меншин в Україні та вкотре запропонував федералізацію, згадавши неназваних українських націоналістів

Про це Путін сказав у інтерв'ю австрійському телеканалу ORF.

"Я вже говорив про обмеження в сфері використання рідних мов для національних меншин. Прийнято ж закон про мову в Україні, який критикувався, в тому числі в Європі, але він діє. І значною мірою це ускладнює ситуацію в Україні. Але ж нагадаю такі речі, про які мало хто знає, але ідеологи української незалежності, українські націоналісти ще в XIX столітті говорили про необхідність формування самостійної, незалежної від Росії української держави. Але багато хто з них говорили про необхідність збереження дуже хороших відносин із Росією, говорили про необхідність формування незалежної української держави на федеративних засадах і так далі. Уже тоді. А сьогодні, на мій погляд, це одне з питань, що є найбільш гострим всередині самої України", - сказав Путін.

При цьому російський президент навів приклад того, як Росії вчинила щодо Чечні.

"Під час дискусії після всяких кривавих подій всеж-таки чеченський народ підписав договір з Російською Федерацією. РФ пішла на дуже складне для себе рішення про надання Чечні і багатьом іншим суб'єктам такого статусу, який визначає високий рівень їх самостійності в рамках РФ. І це було в кінцевому підсумку рішення самого чеченського народу, ми цьому дуже раді і дотримуємося цих домовленостей. Те ж саме можна було б зробити і в Україні щодо Донбасу. І тоді не потрібно було б обмежувати застосування мов іноземних меншин в Україні, маючи на увазі не тільки російської, а й румунської, і угорської, польської", - додав Путін.

Крім того, президент Росії заявив про побоювання щодо розміщення в Україні нових комплексів протиракетної оборони, які могли б стримувати російську ядерну зброю, та згадав про питання нейтрального статусу.

"Для нас, для Росії, це важливо з тієї точки зору, щоб на території України не з'явилися якісь військові об'єкти, які загрожували б нашій безпеці. Наприклад, нові комплекси протиракетної оборони, які намагалися лікувати наш ядерний потенціал. Так, для нас це важливо, я не приховую. Але в кінцевому підсумку це вибір самого українського народу і легітимно обраних органів влади. Щодо нейтрального статусу, то це питання, які повинен визначити сам український народ і українське керівництво", - сказав Путін.