В Японії створили літаючого робота-пожежника

Японські інженери створили робота, який вміє висіти в повітрі за рахунок водяних потоків

Він вміє відслідковувати своє положення і зберігати рівновагу, змінюючи напрямок струменів, розповідають розробники в журналі IEEE Robotics and Automation Letters.

У деяких випадках пожежникам складно дістатися джерела вогню, щоб загасити його. Наприклад, пожежа може відбуватися у великій будівлі, в яку неможливо безпечно проникнути через основний вхід.

Для таких випадків інженери пропонують використовувати літаючих роботів-пожежних, здатних підібратися до місця загоряння через вікна або інші частини будівлі. 

Науковці під керівництвом Сатоси Тадокоро (Satoshi Tadokoro) з Університету Тохоку створили літаючого робота, який висить у повітрі за рахунок водяних реактивних струменів.

Робот складається зі шланга для води і модулів з соплами. Основний модуль встановлений на кінці шланга і він використовується як для утримання шланга в повітрі, так і для гасіння пожежі. Якщо шланг потрібно зробити довше, \можна встановити додаткові модулі з соплами.

Оскільки сам по собі шланг з реактивними струменями нестабільний, розробники створили для нього систему управління. Замість того, щоб змінювати інтенсивність потоку рідини, вони вибрали конструктивно більш просту схему і вирішили змінювати її напрямок.

Для цього вони закріпили частину сопел на електромоторах. Крім того, на кожних 40 сантиметрах шланга встановлені інерційні модулі, які відстежують своє переміщення з високою точністю. Інженери написали алгоритм, що дозволяє роботу відстежувати стан всіх своїх сегментів і компенсувати переміщення за рахунок повороту.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy