Динозаври виглядали зовсім не так, як у "Парку юрського періоду". Чому

Час іде, і знання про динозаврів змінюються. Так, виявляється, творці "Парку юрського періоду" допустили ряд помилок, перша з яких закладена в самій назві роману Майкла Крайтона, за яким було знято фільм

Про це йдеться у матеріалі ВВС.

"Я думаю, що "Крейдяний парк" не підходив за звучанням (в англомовній класифікації він називається Cretaceous від латинського" creta "-" крейда "), - сміється палеонтолог Стів Брусатте, - Але ж більшість динозаврів, жило саме в крейдяний період, це правда".

Більшість динозаврів, якими рясніє фільм - в тому числі тираннозавр, велоцираптор і трицератопс - жили в крейдяний період, що слідував за юрським. Велоцираптори, однак, виглядали в реальності зовсім по-іншому - не так, як вони представлені у фільмі.

"Насправді велоцираптори, останки яких були знайдені в Монголії, були розміром з пуделя. Причому не з великого химерно стриженого пуделя, а з пуделя мініатюрного. Вони були підвидом роду дейноніха, які були куди меншого розміру, ніж велоцираптори у фільмі", - пояснює Брусатте.

Зараз ми знаємо, що дейноніх (від латинського Deinonychus - "страшний кіготь") був пернатим попередником сучасних птахів.

Після того як в кінці 1990-х роках вперше були виявлені останки оперених динозаврів, а також після виявлення в 2004 році останків пернатого родича тиранозавра, наше уявлення про те, як виглядали динозаври, сильно змінилося в порівнянні з 1993 роком.

Фільм 2015 року "Світ юрського періоду" активно критикували за те, що динозаври в фільмі все ще без пір'я і виглядають точно так само, як і в знятому більше 20 років тому "Парку юрського періоду". За словами Брусатте, це оин з найсильніших відступів від реальності.

"Тепер ми знаємо, що у динозаврів - можливо, взагалі у всіх динозаврів - було те чи інше оперення. Тому для мене трохи дивно бачити зображення динозаврів без пір'я. Це просто не виглядає природним", - говорить він.


Велоцираптор з пір'ям

"Зараз у мене зовсім інше уявлення про те, як потрібно зображати динозаврів. Якби зараз ми знімали який-небудь фільм про динозаврів - не з серії "Парк юрського періоду" - я б зробив все зовсім по-іншому ... все що ми дізналися про оперення динозаврів - це дуже важливо, і тут можна зробити багато цікавого", - каже Тіппетт.

Брусатте двома руками за: "Тиранозавр виглядав би, як пекельна птах розміром з автобус. Мені здається, це куди більш страхітливо, ніж зелений тираннозавр з лускою".

Однак, за словами Брусатте, в "Парку юрського періоду" зовсім не багато відступів від реальності, якою вона була на той момент.

"Мені здається," Парк юрського періоду "зробив величезний позитивний вплив на розвиток палеонтології. Звичайно, я б міг чіплятися по дрібницях через якісь неточності, але я думаю, що позитивні моменти в мільйон разів переважують ці неточності", - говорить Брусатте.

"Я навіть не знаю, чи була б у мене зараз робота, якби не був знятий "Парк юрського періоду", - сміється учений.