Конституційний суд схвалив скасування депутатської недоторканності

Конституційний суд України схвалив законопроект №6773 про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Інформацію підтвердили у Верховній Раді, зокрема, депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець, нардеп від БПП Мустафа Наєм і прес-служба спікера праламенту Андрія Парубія.

"Конституційний суд дозволив скасувати недоторканність депутатів. Теомахія триває. Вже скоро!" - написав Ємець.

"Рішення стосується депутатської версії законопроекту №6773, який дозволяє обмежити депутатську недоторканність уже зараз, на цій сесії парламенту. Конституційний суд також планує розглянути президентський законопроект №7203, яким пропонується обмежити недоторканність із 1 січня 2020 року. Тепер рішення за парламентом. Для історичного рішення потрібно 300 голосів. Дуже сподіваюся, що Верховна Рада VIII скликання раз і назавжди покінчить із цим архаїзмом", - написав Наєм.

Закопроект пропонує вилучити зі ст. 80 Конституції України частину про те, що народні депутати не можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради.

Водночас залишається норма про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або за висловлювання у парламенті та в його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

КСУ розглядав законопроект на предмет його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Розгляд тривав із 11 квітня 2018 року.

У разі ухвалення закону Верховною Радою він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

19 жовтня 2017 року Верховна Рада також підтримала включення до порядку денного сесії і направлення для висновків до КСУ президентського законопроекту №7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів. Він відрізняється від законопроекту №6773 тим, що в разі цого ухвалення зміни до Конституції в частині скасування недоторканності мають набрати сили 1 січня 2020 року.