У Нацбанку заперечують загрозу дефолту України у випадку розриву співпраці з МВФ

У Національному банку України заперечують загрозу дефолту країни у разі припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом

Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, передає "РБК-Україна".

За словами Сологуба, власних резервів країни досить для погашення боргових зобов'язань, а чутки про дефолт і реструктуризації держборгу не більше, ніж спекуляції.

"Якщо подивитися на резерви Національного банку і порівняти їх з майбутніми виплатами, то чисто математично їх вистачає. Розмови про дефолт і реструктуризацію - це більше спекуляція, ніж реальний сценарій", - підкреслив Сологуб.

До того ж він у черговий раз запевнив, що в України є всі можливості пройти цикл зовнішніх виплат безболісно навіть без програми Фонду, однак у такому випадку підвищуються ризики для економіки країни.

"Ми розглядаємо альтернативні сценарії, вони різні. Якщо програма з МВФ не відновиться до липня, це не означає, що на наступний день все стане погано. Ми бачимо, що запас міцності у економіки є, ми бачимо поліпшення умов зовнішньої торгівлі. Мова йде скоріше про погіршення середньострокових перспектив і про підвищення чутливості економіки до раптових шоків, ніж про неминучих проблемах, які очікують уже завтра”, - пояснив заступник.

На запитання журналіста про те, чи відомі Сологубу випадки, коли країна проводила реструктуризацію боргу перед МВФ, Сологуб відповів, що є кілька країн, які не платили взагалі, або просто розірвали відносини з МВФ. Наприклад, це Зімбабве, а також Аргентина у 2001 році.

Нагадаємо, 24 січня директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявила, що Фонд готовий продовжувати підтримку України у впровадженні реформ і закликає їх пришвидшити.