Рада схвалила створення Антикорупційного суду, врахувавши поправку щодо міжнародних експертів

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7440 про Вищий антикорупційний суд, врахувавши спільну позицію міжнародних партнерів та української влади

За відповідне рішення віддали голоси 315 депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Законопроект пропонує визначити Антикорупційний суд постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою. Метою цього суду стане здійснення правосуддя для захисту громадян і держави від корупції. 

Дія Антикорупційного суду буде поширюватися на всю територію України, він розглядатиме справи як суд першої та апеляційної інстанції. При цьому палат Вищого антикорупційного суду, окремих його суддів у різних населених пунктах встановлювати не будуть.

Перед голосуванням депутати також схвалили і останню поправку, яку було узгоджено міжнародними партнерами та президентом Петром Порошенком стосовно громадської ради міжнародних експертів.  

Відповідно до поправки, кандидатів до Антикорупційного суду обиратимуть на спеціальному спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та громадської ради міжнародних експертів. Рішення щодо відповідності такого кандидата цим критеріям ухвалюється більшістю від спільного складу Вищої кваліфікаційної комісії і членів громадської ради міжнародних експертів за умови, що за нього проголосували не менше половини міжнародних експертів

Судді будуть призначатися до Антикорупційного суду відповідно до результатів конкурсу.

Тим часом очільник Антикорупційного суду буде обиратися на посаду шляхом зборів суддів цього суду. Він має бути громадянином України не молодше 35 років, мати стаж роботи на посаді судді не менше 5 років або мати науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше 7 років, або мати досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше 7 років. 

Також для сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду строком на шість років нею утворюється Громадська рада міжнародних експертів, що є її допоміжним органом.

"Громадська рада міжнародних експертів складається з не більш як семи членів, які призначаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України строком на два роки і не можуть бути призначені повторно виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України", - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначимо, відповідно до прогнозів генпрокурора Юрія Луценка, суд повинен розпочати свою роботу на початку 2019 року.