Рада ухвалила нову редакцію закону про дипслужбу з пропозиціями Порошенка

Верховна рада України схвалила раніше ветований головою держави законопроект №7322 "Про дипломатичну службу" з пропозиціями президента Петра Порошенка

Загалом за законопроект з урахуванням пропозицій Порошенка проголосувало 226 народних депутатів під час пленарного засідання парламенту 7 червня. 

Раніше Порошенко наклав вето на прийнятий ВР закон "Про дипломатичну службу", зокрема, через норми про обов'язкові консультації Міністерства закордонних справ України у парламентському комітеті у закордонних справах перед призначенням послів України. 

У новій редакції закону про дипслужбу нардепи передбачили, що МЗС обов'язково проводитиме консультації у профільному комітеті ВР перед внесенням президенту представлення щодо призначення посла або голови місії при міжнародній організації.

На думку президента, дане положення необхідно виключити із закону, оскільки воно не відповідає Конституції України, не погоджується із законом про комітети ВР та не враховує правові позиції Конституційного суду України.

Також, Порошенко не погоджувався із наданням Кабміну повноважень по визначенню статусу, задач та функцій спеціальних місій, які визначені як тимчасові, представляють Україну та направляються у іншу державу. 

Як повідомлялось, 20 листопада  Порошенко вніс законопроект про дипломатичну службу до Верховної Ради для позачергового розгляду. ВР підтримала відповідний законопроект №7322 у першому читанні 7 грудня 2017 року, а у другому та в цілому - 5 квітня 2018 року. 

Як передбачається і нинішнім законодавством, послів, представників України і глав місій при міжнародних організаціях призначатиме і звільнятиме президент України за поданням міністра закордонних справ. Нововведенням стало те, що МЗС має проводити консультації у профільному комітеті ВР перед внесенням президенту України подання щодо призначення посла.

Згідно законопроекту, порядок ротації дипломатів визначатиме МЗС, проте вона є обов'язковою умовою проходження дипломатичної служби. Терміни довгострокових відряджень дипломатів становитимуть до 4 років в країнах із нормальним кліматом і стабільною безпекою. До 3 років у державах зі складними кліматичними умовами або складною ситуацією з безпекою. При цьому законопроект передбачає, що між довгостроковими відрядженнями має бути перерва у 2-4 роки. Дипломати можуть відмовитися від ротації певну кількість разів і у прописаних законом випадках.

Документ передбачає, що дипломатичні посади в органах дипслужби поділяються на три категорії - "А", "Б" і "В", залежно від порядку призначення, характеру і обсягу повноважень.

Закон вступить в силу через 6 місяців після його публікації, а нині чинний закон "Про дипломатичну службу" втратить силу.

Зазначимо, що профільний комітет на своєму засіданні 6 червня вивчив обґрунтованість кожної окремої пропозицію президента та більшістю голосів прийняв рішення рекомендувати парламенту не підтримувати його пропозиції до вказаного закону.