Явку росіян на виборах Путіна було сфальсифіковано, - розслідування

Під час президентських виборів 2018 року в Росії відбувалися масові фальсифікації явки виборців

Про це йдеться у розслідуванні російського видання "Новая газета".

"У розпорядженні "Нової газети" з'явилися незаперечні докази масштабних фальсифікацій підсумків голосування. Ці дані ми отримали від активістів і спостерігачів, які вже два місяці здійснюють непомітну, кропітку і безпрецедентну за своїми масштабами роботу - переглядають записи з тисяч камер, встановлених на дільницях у день голосування. Вони рахують кількість людей, які опустили бюлетені в урни, а потім порівнюють ці результати з даними ЦВК", - пише видання.

За звітами ЦВК явка склала 67,4% і перевищила показники виборів 2012 року. Володимир Путін, і голова ЦВК Елла Памфілова назвали вибори "найчистішими в історії".

"Учасники проекту досліджували регіони з найбільш високими показниками явки. Результати дослідження виявилися шокуючими: на більшості ділянок реальна явка була в 2-3, а то і в 5 разів нижче офіційної", - йдеться у матеріалі.

Сьогодні «Нова газета» представляє перші результати цієї масштабної перевірки підсумків виборів президента Росії.

Активісти брали для підрахунку по 10 випадкових дільниць у 5 "електоральних султанатах" - регіонах, які традиційно відрізняються аномально високими результатами явки: Кабардино-Балкарії (явка - 91,8%), Чечні (91,54%), Дагестану (87,48 %), Карачаєво-Черкесії (87,41%) і Татарстану (77,42%). 

Організації дослідників результатів виборів отримали відеоматеріали з понад 8 тис. виборчих дільниць із різних регіонів Росії. Одна дільниця - це записи з двох веб-камер, кожний об'ємом 2,3 Гб і тривалістю 14-17 годин.

"Ми хотіли записати всю країну, але грошей не вистачило - потрібно було близько 2 млн руб.", - розповів координатор із Асоціації спостерігачів Татарстану Азат Габдульвалєєв.

За підрахунками аналітиків, у цілому 50 дільничних виборчих комісіях приписали понад 31 тис. людей.

"Тут такий блокбастер - мужик, не соромлячись, просто під камерою, у всіх на очах опустив чотири бюлетені подряд! Все чітко видно!" - писав журналісту спостерігач Михайло Савков.

Савков дивився запис, зроблений у день виборів президента Росії 18 березня на виборчій дільниці №23 міста Черкеська в Карачаєво-Черкесії. Він надіслав кілька скріншотів: чоловік стоїть біля урни з бюлетенем у правій руці, ще кілька він тримає в лівій, далі він опускає другий бюлетень, потім третій і четвертий. На скріншоті чітко видно вихідні дані відеозапису: 18.03.2018, 10:24:28 MSK, а також номери регіону, ділянки і камери: Р09 К0023 Н01.

Незабаром спостерігач повідомив про вкидання, зроблене жінкою в чорній накидці, трохи пізніше - про ще одне вкидання.

Відеозапис із дільниці №21 у тому ж Черкеську показав, що вкидань немає, явка досить висока, у 21:29 комісія оголошує, що в приміщенні дільниці виборцям було видано 1125 бюлетенів. Проте спостерігачі нарахували на 100 осіб менше, за підрахунками, бюлетені в урну опустили 997 виборців. За даними державної автоматизованої системи "Вибори", у скриньці для голосування було 1152 бюлетені, тобто 155 додаткових голосів.

У порівнянні з офіційними підсумками майже на 100 штук зменшилася кількість погашених бюлетенів, але при цьому виріс результат кандидата Путіна: на ділянці нарахували 1058 голосів, а в держсистемі "Вибори" - 1112.

"Тоді я ще не знала, що вже скоро приписка 155 голосів здаватиметься безневинною витівкою у порівнянні зі знахідками колег, які вивчають записи веб-камер із дільниць у Дагестані, Кабардино-Балкарії, Чечні і Татарстані", - пише журналістка видання.

При цьому в деяких випадках члени ДВК після завершення голосування вкидали пачки бюлетенів навіть у присутності спостерігачів, працюючи командою: деякі відволікали увагу спостерігачів, інші вкидали бюлетені.

Так, у Черкеську на ДВК №32, за даними спостерігачів, приписали 339 голосів, на дільніці №11 - 589 голосів, на дільниці №8 - 523 голоси. Загалом, за підрахунками спостерігачів, на 10 ділянках Черкеська розбіжність щодо явки склала 3154 голоси - трохи більше, ніж тільки на одній ділянці №1058 у дагестанській Махачкалі. "Чистих" дільниць із досліджених у Черкеську не було виявлено.

У Махачкалі на дільниці №1060 за Путіна нарахували 1833 голоси - понад вдвічі більше за всю реальну явку.

Проте рекорд по "малюванню" явки належить ділянці №1058: за підрахунками волонтера Олександри Полупуднової, проголосували 548 махачкалінців, а за даними ГАС "Вибори", їх було у 5 разів більше - 2710.

"Відвертих вкидань не було помічено, явку просто "малювали", - переконана Полупуднова.

За підрахунками відеонаблюдателей, на 10 ділянках Махачкали розбіжність щодо явки склала 10935 голосів. "Чистих" ділянок не виявлено.

У Кабардино-Балкарії за підрахунками відеоспостерігачів на 10 ділянках Нальчика розбіжність щодо явки склала 9848 голосів. "Чистих" ділянок із досліджених також не було виявлено.

У Татарстані на 10 ділянках Казані розбіжність щодо явки, за підрахунками спостерігачів, склала 2074 голоси - найменший результат серед п'яти досліджених регіонів.

У столиці Чечні Грозному з його 80 виборчими дільницями веб-камерами оснащені тільки 12 ДВК. ​За офіційними даними, явка на 12 досліджених дільницях склала 84,95%, підрахунок по відеозапису дав результат всього лише 60,23%. Одна з перевірених дільниць Грозного не потрапила до списку фальсифікацій - там працювали дівчата-спостерігачі, які приїхали з Москви. На відео видно, що дівчат постійно тиснуть на підвищених тонах, не підпускають до столу з бюлетенями. Ймовірно, спостерігачі дійсно завадили ДВК вийти на заплановані показники, оскільки розбіжність щодо явки склала лише 20 осіб.

За результатами відеоматеріалів, на 10 ділянках Грозного розбіжність щодо явки склала 5331 голос.

Загалом на всіх 50 досліджених дільницях розбіжність результатів візуального підрахунку явки з офіційними даними склала 31342 голоси.

"Як правило, реальна явка в два, в три, а іноді і в п'ять разів нижче, ніж в держсистемі "Вибори". Але навіть ті дільниці, де виявлені порівняно невеликі приписки, чистими не назвеш: вкидання, підробки і фальсифікація результатів носять тотальний характер, як і порушення процедур підрахунку. Жодної чистої дільниці з 50 перевірених ДВК ми не знайшли", - підсумовує видання.