Агрохолдинг на Київщині влаштував пташиний могильник та завдав цим шкоди на 200 млн грн

На Київщині поліція затримала власників агрохолдингу за підозрою у організації пташиного могильника та забрудненні навколишнього середовища

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. 

Правоохоронці викрили численні факти порушення аграрним холдингом норм чинного законодавства. А саме: недотримання екологічної безпеки та санітарних норм. 

Підприємство, що розташоване на території Київської області, займається розведенням та виробництвом свійської птиці. Тому у процесі виробництва утворюються відходи, які необхідно утилізовувати. 

Однак, власники агрохолдингу вирішили заощадити та влаштували могильник, куди закопували рештки мертвої птиці. Це приносить велику загрозу для природи та мешканців навколишніх сіл.  За інформацією, йдеться про агрохолдинг поруч з селом Гаврилівка на Київщині. Восени довкола нього був гучний скандал щодо закопування решток мертвих птахів у полі. Тоді в такий спосіб утилізували 160 тонн тушок. Після цього випадку фігуранти начебто почали знищувати відходи. Однак насправді викопували рів та засипали рештки піском. 

Також правоохоронці зафіксували факти системного наднормового викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря та використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу. 

Внаслідок порушення норм законодавства про охорону природного середовища посадовці агрохолдингу завдали довкіллю збитків на суму понад 200 млн грн. Зокрема, забруднення та засмічення землі, наднормові викиди забруднюючих речовин у повітря, самовільне використання надр.

6 червня провели 14 санкціонованих обшуків у приміщеннях копманії, контролюючих організаціях, за місцем проживання підозрюваних. Також оглянули пташині могильники та здійснили забори ґрунту та води для проведення досліджень. 

В результаті - затримали власників агрохолдингу та керівника струкрурного підрозділу. 

Наразі їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (Порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр).

Найближчим часом підозрюваним оберуть запобіжний захід.