Літак без вікон: Emirates замінить ілюмінатори на екрани

Авіакомпанія Emirates представила салон першого класу, де звичні ілюмінатори в салоні замінили на віртуальні вікна - круглі екрани, куди виводиться зображення з вмонтованих в обшивку літака камер

Як пише BBC, нововведення стосується нових лайнерів Boeing 777-300ER.

Планується, що зображення на екрані буде набагато якісніше, ніж якби людина дивилася просто через скло. "Уявіть собі: ви сідаєте в літак, на фюзеляжі якого зовні немає жодного вікна. Але коли потрапляєте всередину - бачите ілюмінатори. У конструкції такого фюзеляжу без вікон немає структурно слабких місць. Літак легшає, летить швидше, вище, і витрачає менше палива", - розповів президент Emirates Тім Кларк.

Відео ВВС.

Деякі експерти вважають, що літаки без вікон можуть бути небезпечні, а пасажири з клаустрофобію будуть відчувати в них дискомфорт. "Ми не бачимо ніяких складнощів, які неможливо було б подолати, щоб забезпечити такий же рівень безпеки, як в літаках з ілюмінаторами", - прокоментували представники Європейського агентства авіаційної безпеки питання про відсутність вікон.

Відео ВВС.

Крім того, для повноцінного виведення подібних літаків на широкий ринок необхідно їх довго тестувати, вважають експерти. "Частота оновлення екранів теж може викликати непередбачені побічні ефекти: чи будуть вони мерехтіти? Якою буде затримка? Як їх світіння буде впливати на пасажирів при довгих перельотах?", - розповів професор британського Університету Кренфілда Грем Брейтуейт.