Справа Манафорта: українця Килимника підозрюють у зв'язках з російською розвідкою

Громадянин України та Росії Костянтин Килимник став відповідачем у справі, яку у США спецпрокурор Роберт Мюллер веде проти колишнього керівника виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта

Як повідомляє Reuters, нове обвинувачення щодо Манафорта та Килимника стосується імовірних зв’язків із російською розвідкою.

Мюллер заявив, що Манафорт і Килимник звинувачуються в змові з метою перешкоджання правосуддю та власне такому перешкоджанні.

Дотепер у розслідуванні команди спецпрокурора США Килимник фігурував анонімно, як «особа А». Килимник є давнім соратником Манафорта.

У Килимника подвійне громадянство: російське та українське, інформує Радіо Свобода.

Інформація про те, що він навчався на військового перекладача в Росії, послужила для багатьох підставою вважати, що він пов'язаний з ГРУ Росії. Сам Килимник це заперечує.

Видання Bloomberg, в свою чергу, зазначає, що Килимник принаймні до 2016 року зберігав контакти з цією структурою. За наявною інформацією, в той час, коли Манафорт брав участь у передвиборчій кампанії Трампа в травні 2016 року, він зустрічався з Килимником. У судових документах говориться, що в серпні 2016 року Манафорт обговорював з ним злам електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, і Килимник стверджував, що він зіграв певну роль в запобіганні ухваленню поправки до виборчої платформи Республіканської партії про надання Україні військової допомоги. 

Українські ЗМІ зазначають, що на початку 2000-х Килимник працював в Міжнародному республіканському інституті – некомерційній організації, що базується у Вашингтоні, де займався питаннями Росії.

Килимник працював з Манафортом і керував його київським офісом з 2005-го до 2015 року. За повідомленнями ЗМІ, листування з Манафортом Килимник вів до листопада 2017 року. В останніх листах обговорювався текст статті про роботу Манафорта в Україні.