У Раді пропонують звільнити міністра соцполітики Реву

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови №8451 про визнання роботи Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнення із займаної посади міністра Андрія Реви

Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

"Враховуючи неприйнятну ситуацію, яка склалася із дотриманням соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, що стало наслідком невиконання міністром соціальної політики України Ревою Андрієм Олексійовичем своїх посадових обов’язків, керуючись пунктом 12 частини першої ст. 85 Конституції України, Верховна Рада України постановляє: 1. Визнати роботу Міністерства соціальної політики України незадовільною. 2. Звільнити Міністра соціальної політики України Реву Андрія Олексійовича із займаної ним посади", - йдеться у документі.

Автори документу стверджують, що упродовж травня 2018 року українські правозахисні громадські організації фіксували затримки виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, порушення з боку територіальних відділень Пенсійного фонду встановлених графіків виплати пенсій тощо.

За даними нардепів, зафіксовано факти несвоєчасної виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, котрі після 2014 року жодного разу не поверталися на тимчасово окуповані території, однак у територіальних відділеннях Пенсійного фонду їм було повідомлено, що вони потрапили до "списків перевірки". Також була інформація про невиплату пенсій військовим пенсіонерам.

"На своєму офіційному сайті Пенсійний фонд України повідомив, що у зв’язку з технологічними змінами механізму проведення верифікації отримувачів пенсійних виплат змінилися строки виготовлення виплатних документів на першу декаду травня для пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Попри це, 25 травня 2018 року на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду міністр соціальної політики Рева зазначив, що проблем із виплатою пенсій внутрішньо переміщених осіб, які проживають на підконтрольній Україні території, немає", - йдеться у пояснювальній записці.

Автори проекту постанови також заявляють, що дії Мінсоцполітики є порушенням ст. 46 Конституції України, що гарантує громадянам право на соціальний захист та достатній життєвий рівень, а також міжнародних норм, в тому числі Керівних принципів ООН щодо внутрішнього переміщення всередині країни.