Портников розповів, як охороняв Єльцина і як Путін зробив з його статті свою передвиборчу програму

Працюючи в 90-их рр. у Москві український журналіст Віталій Портников був свідком та безпосереднім учасником багатьох важливих історичних подій і процесів. Також він особисто спостерігав становлення й занепад тогочасних російських політиків

Про це відомий публіцист, журналіст і письменник розповів в ефірі щотижневої програми "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

Зокрема, першого й останнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова він запам'ятав, як людину з хаотичним мисленням, але при цьому живу й достатньо людяну особистість.

"Що мене у Горбачові лякало, це те, що він не міг чітко сформулювати думку. Це була людина-хаос. І це для мене була величезна проблема. Я завжди думав, як людина із таким хаотичним мисленням може структурувати державу, яку вона реформує. І це я бачив з самого початку", - зазначив Портников.

Водночас, за його словами, своє невміння сформулювати думку Горбачов "камуфлював" власними "акторськими здібностями".

"Що я ще бачив. І що мені було цікаво: він (Горбачов - ред.) виглядав живою людиною, що не часто побачиш у політиці. Але ця жива людина проглядалася тільки тиоді, коли він був з Раїсою Максимівною. Вона робила його живою людино. Він був у неї щиро закоханий. Це було видно", - зауважив Портников.

Що стосується Бориса Єлицина, то його журналіст пам'ятає жорстким прагматиком, який за будь-яку ціну не бажав "відпускати" Татарстан, Чечню та Україну. І саме це, вважає Портников, пізніще зумовило загарбницькій війни Росії на пострадянському просторі. При цьому "демократія" у цій країні, на його думку, закінчилася, ще 1993 року, коли Єльцин "порушив усі закони, Конституцію Росії" й "фактично пішов на переворот із застосуванням збройних сил".

"Я добре знав Єльцина. Чимало розмовляв з ним особисто. Причому, кілька разів це було в критичних ситуаціях. Я навіть охороняв його за проханням його охорони - серед інших журналістів. Коли його (у 1990 році - ред.) обирали головою Верховної Ради Російської Федерації. Виявилося, що у нього просто немає фізичної охорони. Був такий епізод. Він навіть є на телевізийних плівках. Так що я завжди вважав, що Єльцина цікавить тільки влада. Демократію він використав щоб цієї влади досягти", - додав Портников. 

Отримання президентської посади Володимиром Путіним він оцінює і як волю Єльцина, і як операцію ФСБ.

"Березовський, як на мене, завжди був пов'язаний з цією організацією (з ФСБ - ред.)", - наголосив Портников.

Основою ж програми Путіна, яка кандидата в президенти, за словами журналіста, стала його власна авторська стаття:

"Тоді я написав статтю "Каудильйо". Вона була надрукована у "Дзеркалі тижня". І в скороченому вигляді, без цієї назви у московській газеті "Вєдомості" я виклав ці тези. В яких я описав, яким буде наступне правління Путіна. Я в принципі не помилився... Мені 1999 року вдалося повністю передбачити увесь шлях політичного розвитку Російської Федерації на наступні десятиріччя.

Путін прочитав цю статю. Тодішній головний редактор показав її Путіну на нараді. І ця стаття стала основою політичної програми Володимира Путіна "Росія-2000" на його інтернет-сайті. Там не було про пізньофранкістську Іспанію - в цій моїй статті у "Вєдомостях" - там було просто викладено тези, як буде Росія будуватися. Виявилося, що ці ідеї, які по суті є фашистськими ідеями, вже тоді були близькі Путіну як політику".