Україна втратила $100 млрд через російську агресію, - Atlantic Council

Через анексію Криму та військовий конфлікт на сході Україна втратила близько $100 млрд

Про це повідомили аналітики  Atlantic Council на презентації свого дослідження в "Українському кризовому медіа центрі".

Після анексії Криму Україна втратила 1,4 млн га землі, які оцінюють у понад $1,8 млрд. Окрім цього, українські банки втратили активи, які залишилися у банківських відділеннях, – від $1,7 до $1,9 млрд. Росія конфіскувала "Крименерго", як наслідок – Україна втратила $1 млрд.

Через бойові дії на Сході України зруйнована велика частка інфраструктури. Експерти оцінили збитки у $9,5 млрд.

Росія також має значні економічні втрати. Так, щороку РФ витрачає близько $2 млрд на підтримку Криму. Військові витрати країни-агресора зросли за останні роки до 5,3% ВВП. Внаслідок зменшення частки торгівлі з Росією Україна втратила ще $14 млрд.

На думку Алана Райлі, старшого наукового співробітника Eurasia Center Atlantic Council, українські компанії мають подавати позови до міжнародних судів через втрату своїх активів.

Варто також об’єднуватися у групи та подавати спільні позови, щоб зменшити частку витрат на судові процеси. 

"В українців є декілька шляхів, щоб отримати компенсацію за шкоду, яка була завдана. Один зі шляхів – двостороння угода про інвестиції між Україною та Росією, яка була підписана у 1998 році. Ця угода передбачає, що кожна сторона заохочуватиме інвесторів іншої сторони здійснювати інвестиції на своїй території та дозволить такі інвестиції, поважаючи законодавство іншої сторони", – наголосив Євген Чолій, президент Світового конгресу українців.