Балуха ізолюють від зовнішнього світу та чинять тиск, - правозахисники

Кримського політв'язня Володимира Балуха, який голодує з березня, 10 червня протримали близько двох годин у камері-"олівці", де можна тільки стояти та сидіти

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група", передає Інтерфакс-Україна.

"В українця без пояснення причин взяли відбиток пальця правої руки", - йдеться в повідомленні активістів. 

За їх словами, Балух поскаржився рідним на сильний головний і серцевий біль, який відчув у задушливому приміщенні. 

"Коли Балуха привели до його камери, він виявив, що з камери зник телевізор, про наявність якого повідомляє в своїй офіційній відповіді українському омбудсмену російський омбудсмен Тетяна Москалькова", - зазначають в організації.

Також правозахисники стверджують, що зараз другої людини, про яку говорила Москалькова, в камері Балуха немає.

"Кримська правозахисна група розцінює це як необґрунтовану ізоляцію українця від зовнішнього світу з метою надати на нього додатковий тиск", - заявляють в "КПГ".

КПГ намагался поспілкуватися з черговим СІЗО Сімферополя телефоном, проте він відмовився від коментарів.

Раніше омбудсмен РФ Москалькова повідомила, що 19 травня відвідала Балуха та інших українських в'язнів у Криму. За її словами, Балух утримується в двомісній камері площею 10,5 кв.м., в якій є телевізор і бак для питної води. Разом з ним камері знаходиться ще одна людина.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова отримала відповідь російської колеги Москалькової про її моніторинговий візит до українських політв'язнів в СІЗО Сімферополя. У відповіді, зокрема, зазначено, що стан здоров'я затриманих оцінюється як задовільний.