"Вперше була реальна дискусія". Клімкін розповів, про що говорили на "нормандській" зустрічі

Очільники МЗС України, Німеччини, Франції та Росії під час зустрічі у "нормандському" форматі обговорили низку питань, зокрема щодо звільнення політв'язнів

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє "Укрінформ".

Він зауважив, що представники країн планують провести саміт у "норманському форматі" вже найближчим часом, але він має бути підготовлений належним чином. Конкретні його строки ще не обговорювалися.

Міністр пояснив, що для зустрічі на найвищому рівні треба визначити зміст. Отже сторони домовилися працювати далі, щоби визначити загальні рамки "та залишити 2-3 питання, які мають виключно політичне значення", для того, щоби винести їх на обговорення на рішення глав держав.

Клімкін зауважив, що зутріч, яка пройшла 11 червня, була "дійсно корисною", адже вона продемонструвала, що Україна разом з Німеччиною і Францією стоять на чіткій спільній позиції щодо всіх питаннь та скоординовано можуть тиснути на Росію.

В результаті голова російського МЗС Сергій Лавров вимушений був визнати, що російська позиція щодо деяких пунктів "підлягає подальшим дискусіям".

Клімкін зазначив, що відбувалися реальні дискусії щодо питань, які ніколи не обговорювали в "нормандському форматі": про політичних в'язнів взагалі, а не тільки про заручників; про миротворчу місію. 

“Вперше ми сьогодні реально обговорювали звільнення наших політв'язнів і заручників... У перший раз була дійсно реальна дискусія, дуже складна для Лаврова", - наголосив Клімкін.