"Вставляти диски" - це хибна практика”. Нейрохірург пояснив, чому

Очільниця МОЗ Уляна Супрун разом із нейрохірургом Вадимом Іляшенком зруйнувала міф про те, що міжхребцеві диски "вилітають" і розповіла, яким має бути правильний діагноз

Пояснення нейрохірурга Супрун опублікувала на своїй Facebook-сторінці.

Міжхребцеві диски - це еластичні хрящові "прокладки" між хребцями. Кожен з них складається із зовнішнього фіброзного кільця, що безпосередньо зв’язує хребці та ​​внутрішнього пульпозного ядра, яке по консистенції нагадує щільний гель.

Міжхребцеві диски не просто вставлені в хребет, на зразок шайб. Вони дуже міцно пов'язані з хребтом, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти в процесі повсякденної активності. Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити.

Хрускіт або клацання під час "вправляння" диску не означає, що диск "вилетів". Насправді їх виробляють міжхребцеві суглоби.

"Якщо вам пропонували або пропонують поставити диск на місце, будьте обачливими. Діагнозу "вилітаючий диск" не існує.”Вставляти диски" - це хибна практика", - йдеться у публікації лікарки.

Зміщуватися можуть окремі фрагменти внутрішнього ядра диска через тріщини у фіброзному кільці, які виникають внаслідок дегенеративно-дистрофічних процесів, а саме грижі дисків. У таких випадках також неможливо якимось чином здійснити вправлення цих фрагментів назад.