Радикально налаштовані люди планують зірвати Київ Прайд 2018, - Денісова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови Нацполіції Сергія Князева та мера Києва Віталія Кличка з проханням забезпечити безпеку та права учасників "Маршу рівності", який відбудеться 17 червня

Про це повідомляє прес-служба Омбудсмена.

"Моніторинг соціальної мережі Facebook виявив, що радикально налаштовані громадяни планують зірвати "Київ Прайд 2018". Спираючись на дані моніторингу та численні прояви ксенофобії під час проведення "Маршу рівності" у різних містах протягом 2013-2017 років, Уповноважений звернулась до керівника Національної поліції Сергія Князєва", - йдеться у повідомленні. 

Зокрема, Людмила Денисова зазначила, що згідно з практикою Європейського суду з прав людини у справах на державі та правоохоронних органах лежить відповідальність за безпеку учасників мирного зібрання.

"Окрім цього, влада зобов’язана використовувати будь-які засоби, щоб забезпечити мирне проведення зібрання, наприклад, шляхом публічних заяв перед демонстрацією з висловленням толерантної, примирливої позиції, або попередивши потенційних порушників про характер можливих санкцій", - додали у прес-службі. 

Також Денісова направила звернення до Віталія Кличка з проханням вжити  заходи задля забезпечення права громадян на мирні зібрання та свободу вираження поглядів.

У зверненні Омбудсмен наголосила, що недопустимою є також будь-яка дискримінація, у тому числі за ознакою сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності, при втручанні державних органів у реалізацію громадянами права на мирні зібрання.