Туреччина може взяти участь в обміні Сенцова і Кольченка

Обмін українських політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка може відбутися за участю Туреччини

Про це заявив уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в ефірі телеканалу ATR, передає "РБК-Україна".

Він зауважив, що Туреччина може виступити посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією, як це було у випадку з представниками Меджлісу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом. 

Джемілєв нагадав слова президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, який зауважив, що президент Росії  Володимир Путін "просто так нічого не віддає".

"Ми знаємо, що Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза обміняли на двох професійних вбивць, співробітників ГРУ, які займалися вбивством чеченських дисидентів. Але я все одно сказав (Ердогану, - ред.): "Може, у вас в заначці є ці бандити, може, обміняємо все-таки на наших патріотів". (Ердоган, - ред.) сказав: "Подумаємо". Такий обмін не виключається", - наголосив Джемілєв.

Нагадаємо, 14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму за політичними статтями. Сенцов, зокрема, вимагає звільнити 64 українських політв'язня.

Разом з Сенцовим стали відмовлятися від їжі ще троє українських бранців Кремля: кримчани Олександр Кольченко та Володимир Балух, а також військовий Олександр Шумков.

Станом на 9 червня Балух голодує вже 83-й день, бо розпочав раніше, Сенцов - 27-й, Шумков -16-й. Кольченко припинив голодування.

Сенцов вже схуд на 8 кг, у нього почали випадати зуби. Є загроза відмови нирок.

Наглядачі колонії щодня примусово вводять йому 1 л глюкози. На 30 день голодування політв'язню почнуть вводити зонд.

9 червня президент України Петро Порошенко домовився з президентом Росії Володимиром Путіним про можливість відвідин Сенцова уповноваженим з прав людини Верховної Ради Людмилою Денісовою.