Власники "Магелана" звинуватили у рейдерстві "Сбербанк"

Члена Вищої ради юстиції та колишнього голову СБУ Хорошковського звинувачують у причетності до рейдерського захоплення Сбербанком Росії майна київського торгівельно-розважального центру "Магелан"

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook заявив власник ТРЦ "Магелан" - український бізнесмен Анатолій Юркевич.

За заявою Юркевича, російський "Сбербанк", прикриваючись строком повернення кредиту і відмовившись від його реструктуризації, захопив "Магелан".

Представником замовника захоплення Анатолій Юркевич вважає радника голови правління "Сбербанку" в Україні, голову "Київської правової компанії" Ярослава Порохняка, який також є юристом бізнесмена Валерія Хорошковського.Серед підозрюваних в організації захоплення "Магелана" в інтересах російського "Сбербанку" Юркевич назвав партнера юридичної фірми "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Артема Подільського, народного депутата Артура Палатого та члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського.

Юркевич раніше заявив про готовність обслуговувати та повернути кредит, однак Сбербанк не погодився і, не чекаючи закінчення судових розглядів щодо розміру заборгованості, вирішив "рейдернути".

"Більше того, тепер "Сбербанк" за допомогою все тих же осіб намагається легалізувати захоплення захопленого раніше майна ТОВ "Шейк", хоча воно у ПАТ "Сбербанк" кредитів не брало і боргів перед ним не має", - сказав Юркевич.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Валерій Хорошковський разом з Миколою Лагуном придбав українську філію Сбербанку". Хорошковський нібито діяв за замовленням і в співдружності з альянсом наближених до Путіна бізнесменів, Вони, можливо, і є справжніми покупцями Сбербанку.

На підтвердження цієї версії вказують, що ще у березні 2017 року Хорошковський літав в Москву до голови правління Сбербанку Германа Грефа і вів переговори щодо цієї угоди. Хорошковський був зобов'язаний неформально відповідати за менеджмент української філії.

Як пише адвокат Тетяна Козаченко, куратором Сбербанку Росії в Україні є саме Валерій Хорошковський, який очолював СБУ у 2010-12 роках і який нібито продав Інтер Льовочкіну-Фірташу, але відповідно до розкритих даних залишився бенефіціаром каналу на 45%.

"І інфо що 2 місяця тому він вийшов із переговорного процесу купівлі Сбербанку не розкривають всіх його планів і домовленостей і не зовсім підтверджується з наступного: юрист Хорошковського Порохняк одночасно радник голови цього російського банку в Україні. Адвокатом "зелених чоловічків", що захопили Магелан засвітився Артем Подольських - лідер юридичної компанії "Алексєєв, Боярчук і партнери". Той самий Алексєєв, який заступник профільного парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя", - пояснює адвокат.

Нагадаємо, що 23 лютого 2018 року держреєстратор комунального підприємства "Центр державної реєстрації", незважаючи на діючі арешт і заборону на вчинення будь-яких дій з ТРЦ "Магеллан", перереєстрував право власності на ТРЦ "Магеллан" на ПАТ "Сбербанк". Дані дії оскаржуються в Окружному адміністративному суді Києва.

В ніч з 1 на 2 червня в Києві група невідомих осіб зі зброєю здійснила рейдерське захоплення приміщень торгово-розважального центру "Магеллан". За твердженням власників ТРЦ "Магеллан", захоплення могло статися на користь Сбербанку Росії.