НБУ дозволив обмін валют через інтернет-банкінг та онлайн-сервіси

Незабаром для того, щоб купити або продати валюту, українцям не обов'язково буде отримувати та підписувати квитанцію

Національний банк спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Про це повідомляє повідомляє прес-служба Нацбанку.

Досі банки повинні були оформлювати два паперові примірники квитанції про здійснення такої операції – один для клієнта, один для зберігання в банку. В подальшому банки зможуть оформлювати квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а і в електронному вигляді.

Інші фінансові установи, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформлювати два паперові примірники квитанції та два паперових розрахункових документи, що друкується реєстратором розрахункових операцій (РРО).

В подальшому вони оформлюватимуть для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом – документом, який друкується РРО. Відповідно, вони не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції, йдеться у повідомленні.

При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менша ніж 150 тис. грн.

Також НБУ дав можливість проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Для цього фінансові установи повинні доопрацювати програмне забезпечення. 

Постанова НБУ, яка дозволяє ці зміни, набуває чинності 1 липня 2018 року.

Але для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО під час проведення обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій та чеків банкомата, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період.

Протягом другого півріччя поточного року вони будуть оформлювати валютно-обмінні операції згідно із порядком, що діяв досі, пояснюють в НБУ. Проводити валютно-обмінні операції за новими правилами вони почнуть з 1 січня 2019 року.

Читайте також: Дзенькіт замість хрускоту. Навіщо НБУ замінює купюри на монети

  • Нагадаємо, Національний банк України може вдатися до жорсткості монетарної політики і введення деяких валютних обмежень у разі посилення інфляційного тиску, якщо Україні не вдасться отримати черговий транш від МВФ.
  • Втім, у Нацбанку заперечують загрозу дефолту країни у разі припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.
  • Також в Україні з'явилася система переказів готівкових та безготівкових коштів фізичним особам "Глобус"