Сенцов із в'язниці допомагає у підготовці вистави та екранізації своєї п'єси

Український політв'язень Олег Сенцов у російській в'язниці бере участь у підготовці вистави та екранізації своєї п'єси

Про це українська кінопродюсерка подруга Сенцова Анна Паленчук, передає UA.TV.

“П’єса насправді фантастична, вона утопічна. Кожна освічена людина знає роман Джорджа Орвелла “1984”, та п’єса Олега Сенцова більше вражає, ніж той роман”, – розповіла Паленчук.

Сенцов писав п'єсу до ув'язнення, а правив вже у тюмрі. Герої твору не мають імен, а тільки номери - від 1 до 10. У вигаданому світі головним є Нуль. Серед інших персонажів - вартові, які говорять номерам коли їсти, лягати спати, бігати. Все життя номерів підпорядковане суворим правилам, але в один момент порядок ламається. 

У світі з'являється немовля, яке називають 11 і воно допомагає іншим відчути емоції. Після цього цифри вирішують піти проти правил. 

“П’єса дійсно пророча. Для мене вона про російське суспільство, яке живе в умовних правилах, котрі вигадала одна людина. Для нас ця п’єса також близька, це констатація того, щоб ми пам’ятали, у якому режимі ми могли б жити, якби не воля народу, якби не Майдан, який зміг зупинити цей режим, що на нас насувався”, – говорить кінопродюсер.

У роботі над постановкою п’єси, дає свої рекомендації, вносить корективи через листування.

"Окрім того, в мене виникла ідея зробити екранізацію п’єси, написала про це Олегові – йому ідея сподобалася. Я його долучаю до того, щоб він разом із нами про це думав, пишу в листах, який вигляд це матиме, хто може грати, а він мені відповідає, пише про декорації, костюми. Ми у постійній творчій колаборації. Я розумію, що моє завдання зараз – підтримувати його постійним зануренням у роботу над його власною п’єсою", - розповідає Анна Паленчук.