Антикорупційний суд: комітет Ради каже, що правку про апеляцію зачитували кілька разів до голосування

14 червня, 2018 четвер
13:54

Комітет з питань правової політики та правосуддя спростовує звинувачення стосовно того, що голова комітету не зачитав правки щодо апеляційного розгляду справ в рамках закону про Вищий антикорупційний суд

Про це повідомляє прес-центр комітету.

У відомстві пояснили, що редакція проекту цього закону, після ухвалення його у першому читанні, передбачала передачу усіх судових справ, судовий розгляд яких у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, до Антикорупційного суду (надалі у тексті АС).

Коли законопроект готували до другого читання, комітет врахував рекомендації Венеційської комісії. Остання вказала на те, що вищевказані справи мають продовжувати розглядати суди, в яких вони на той момент слухаються. Це мало бути зроблено для того, щоб не перенавантажувати АС та не "блокувати його роботу на довгі роки".

У зв’язку з цим, комітет під час засідання 21 травня 2018 року вирішив рекомендувати врахувати відповідну правку, визначивши, що судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності АС, який розпочато у судах першої та/або апеляційної інстанцій до дня початку роботи АС, продовжується у цих судах.

Таким чином правка була відображена у підготовленій на розгляд Ради порівняльній таблиці до законопроекту, не була поставлена на підтвердження під час розгляду законопроекту у сесійній залі і залишилась в його остаточній редакції.

Через це, було проведено техніко-юридичне опрацювання її редакції, в результаті якого були виявлені логічні та термінологічні неузгодженості деяких положень КПК у редакції законопроекту.

"Зокрема, в абзаці другому пункту  20-2  розділу XІ "Перехідні положення" КПК в редакції Законопроекту залишилась норма про те, що суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати АС) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності АС", - наголошують у відомстві.

Тож, якщо б ці положення залишили у законі, то виникала б ситуація, за якої би взагалі виключалась можливість подати апеляційну скарги на судові рішення ухвалені судами першої інстанції.

Причина у тому, що Апеляційна палата АС в розумінні та визначенні закону є апеляційним судом стосовно судових рішень АС, а решта судів апеляційної інстанції припиняють приймати  до розгляду апеляційні скарги з дня початку його роботи.

Це формулювання положень законопроекту могли призвести до грубого порушення Конституції, яка гарантує кожному забезпечення права на апеляційний перегляд справи (стаття 129 Конституції України).

"Більше того, Європейський суд з прав людини послідовний у констатації порушень прав людини у зв’язку із позбавленням права на апеляційний перегляд справи, так як і з необхідністю розгляду справ  незалежним і безстороннім судом, встановленим законом", - додали у комітеті. 

Щоб недопустити цього, необхідне було доопрацювання вказаних положень. В результаті було уточнено і юридично правильно викладено пункт 20-2 розділу XІ "Перехідні положення" КПК, про що голова Комітету Руслан Князевич заявив "під стенограму" на засіданні Ради 6 червня, за день до голосування за закон в цілому.

Далі витяг із стенограми пленарного засідання 6 червня 2018 року: 

13:58:36. Князевич каже:

"Я, в принципі, пояснив. Тут я тільки можу, хочу сказати, що юристи теж пропонують техніко-юридичні правки певні по розділу … Х. … І в частину четверту, тут скоригована редакція технічно … "суди апеляційної інстанції, крім Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, продовжують приймати до розгляду апеляційні скарги на судові рішення, які ухвалені судами  першої інстанції і не набрали законної сили в кримінальних провадженнях щодо злочинів віднесених цим кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, розгляд яких розпочато в судах першої інстанції, до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду."

Таким чином, у нас буде вже тоді повністю логічно все збігатися. Ми підтримуємо як техніко-юридичну правку. Дякую".

 

Князевич нагадав про зміни ще раз 7 червня на ранковому пленарному засіданні до проведення комітету.  

Далі витяг із стенограми пленарного засідання 7 червня

10:27:21. Князевич каже:

"Я хочу сказати, … коли я вже висловлювався минулого разу, як техніко-юридичні правки, які в тому числі звернуло увагу юридичне управління, я під стенограму їх сказав. Я можу ще раз нагадати, про що іде мова. …

Так само ми дали фактично нову редакцію … пункту "х" … я ще раз його продублюю, що: "Суди апеляційної інстанції, крім Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, … продовжують приймати до розгляду апеляційні скарги на судові рішення, які ухвалені судами першої інстанції, і не набрали законної сили у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених цим кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, розгляд яких розпочато в судах першої інстанції до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду."

Тому такі запобіжники встановлені. Я сподіваюсь, що ми ще сьогодні на Комітеті їх підтвердимо".

 

Потім рішення щодо правок було схвалено і на засідання комітету того дня. Рішення комітету було роздано народним депутатам у сесійній залі перед тим, як почався розгляд. 

"Більше того, голова Комітету 07 червня 2018 року вчергове акцентував на цих змінах під час доповіді щодо Рішення Комітету, і лише за браком встановленого часу, не встиг їх повторно озвучити", - пише відомство.

Далі витяг із стенограми пленарного засідання 07 ЧЕРВНЯ 2018:

"Також комітет звертає увагу щодо необхідності врахування попередньо вже оголошених під час розгляду законопроекту Головою комітету окремих редакційно уточнюючих та техніко-юридичних змін, в тому числі… Я перелік вже не буду зачитувати, бо я його зачитував на засіданні".

 

Підсумовуючи, у комітеті запевнили, що у жодному разі не може йти мова про здійснення будь-яких непублічних змін чи фальсифікацій положень закону про АС щодо апеляційного оскарження рішень судів у справах підслідних Вищому антикорупційному суду. 

"...оскільки задля уникнення можливого порушення Конституції України та логічного узгодження положень Законопроекту, необхідні технікою-юридичні коригування були неодноразово озвучені на засіданні Верховної Ради України, здійснені абсолютно відкрито та публічно, оформлені Рішенням Комітету з питань правової політики та правосуддя та підтримані Верховною Радою", - додали у прес-центрі.

  • Нагадаємо, у підписаному та опублікованому законі "Про Вищий антикорупційний суд" виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції.
  • 7 червня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7440 про Вищий антикорупційний суд, врахувавши спільну позицію міжнародних партнерів та української влади.
  • 11 червня президент Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд.
Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
Більше новин