Реформування СБУ давно припинилося. У НАТО пояснили причини

Остання версія концепції реформування СБУ не відповідає стандартам НАТО

Про це заявив очільник представництва НАТО в Україні Олександр Вінников, повідомляє "РБК-Україна".

Він зазначив, що СБУ має всі шанси для того, щоб стати прикладом реформування правоохоронних органів. Втім, якщо ця реформа буде невдалою, то представники НАТО будуть вважати, що Україна втратила можливість для реформування.

Попри те, що міжнародна консультативна група за участю представництва Альянсу допомагала СБУ з реформуванням з кінця 2015 року, цей процес відступив на декілька кроків назад.

Зокрема, у липні 2016 року було розроблено першу версію концепції реформування СБУ, втім пройшло два роки, а концепцію так і не підписали.

"З того моменту ми бачили ще декілька нових варіантів цієї концепції. Тому ми можемо дійти висновку, що, на жаль, у нас не було прогресу. Ми зробили декілька кроків назад. Зараз ми можемо оцінити, що остання версія цієї концепції не відповідає основним стандартам НАТО у цій сфері", - наголосив Вінников.

За його словами, Альянс та світова спільнота хочуть бачити СБУ демілітаризованим, деполітизованим та ефективним органом.

"Звісно, така трансформація потребує трансформації певних правоохоронних функцій, які існують у сфері боротьби з економічними злочинами, протидії корупції, а також - протидії тероризму. Окрім того, потребується розмежування повноважень з іншими правоохоронними органами. Процес реформування СБУ має продовжуватись", - підсумував Вінников.