Росія часто влаштовує провокації проти жителів прикордонних районів України, - Держприкордонслужба

Спецслужби Росії регулярно затримують жителів прикордонних районів України, допитують та б'ють їх, змушуючи взяти на себе відповідальність за нерозкриті злочини

Про це розповів речник очільника Держприкодонслужби Олег Слободян в ефірі Еспресо.TV.

"Ми постійно отримуємо інформацію від мешканців прикордонних районів про те, що людина поїхала до Росії за продуктами, а на зворотньому шляху її затримали, допитали, погрожували. Іноді навіть били та намагалися завербувати. Українців примушують взяти на себе злочини, які вони не здійснювали”, - поділився Слободян.

Держприкордонслужба регулярно повідомляє про ці випадки, але людими часно діють за логікою "мене це не стосується".

"Немає зараз ситуації, яка перебуває поза загальнополітичного контексту. Це ніби ефект метелика. Спочатку нам може здаватися, що наші дії - це щось не суттєве, а насправді потім можуть бути колосальні наслідки", - зазначив речник.

Також Слободян заявив, що Росія затримує українських рибалок та торгові судна у Азовському морі, користуючись договором із Україною від 2004 року.

"Проблема є, і вона загострилася останнім часом. Формально в цьому огляді з боку росіян немає порушення, тому що у відповідності до договору 2004 року Азовське море є морем внутрішнього користування як для Росії так і для України. Хотів би підкреслити два моменти. По-перше, закріплення статусу Азовського моря як внутрішнього відбулося у 2004 році після конфлікту на острові Тузла. По-друге, Росія відкидає усі пропозиції України по визначенню лінії державного кордону в Азовському морі і Керченській протоці", - сказав Слободян.