Голова Суспільного пояснив, чому продали права на трансляцію ЧС-2018 у Росії

Національна суспільна телерадіокомпанія України продала права на трансляцію Чемпіонату світу з футболу-2018, аби не втратити права на трансляцію ЧС-2022

Про це заявив  голова правління НСТУ Зураб Аласанія у Facebook.

У січні 2013 року тоді ще “Перший національний” купив у Європейської Спілки Мовників пакет прав на трансляцію Чемпіонату світу з футболу 2018 та 2022 років. Вартість пакету не розголошують, але, за словами Аласанії, ціна вимірюється в мільйонах євро.

Після анексії Криму та початку конфлікту на сході України НТКУ заявила про можливу відмову від трансляції мундіалю в Росії. Вже у 2016 року нацкомпанія почала накопичувати борг за цією угодою. У ЄСМ заявили про можливість штрафних санкцій і позбавлення НТКУ прав на трансляцію ЧС-2022.

У травні 2018 року НСТУ продає субліцензію на показ половини матчів ЧС-2018 каналу “Інтер” та отриманими коштами погашує 2/3 боргу перед Європейською Спілкою Мовників. Згодом НСТУ повністю передає виключні права на показ двома каналами (“Інтер” та НТН) пакета ЧС 2018.

Аласанія додав, що у результаті угоди "Суспільне" не отримало "величезні гроші" - воно цими грошима виплатило одну з заборгованостей, що їй дісталися у спадщину.

"Жодного центу зі сплати за ЧС 2018 в НСТУ не залишилось - перша половина транзитом пішла на ЄСМ, друга половина має надійти до кінця поточного року і також транзитом піде далі”, - йдеться у повідомленні.