"На проникненні в щось крутиться чоловіче життя": професора можуть звільнити через псевдонаукову статтю

Міністерство охорони здоров'я рекомендувало переглянути перебування на посаді автора псевдонаукової статті про психологічні відмінності між чоловіками та жінками

Про це йдеться на сайті МОЗ.

Автором матеріалу є завідувач кафедри психіатрії, психології та сексології ЛНМУ ім. Данила Галицького Ростислав Білобривка. Також, він доктор медичних наук та професор. 

Скандальна стаття вийшла у  збірнику матеріалів науково-практичної конференції "Свідомість, мозок, мова: актуальні проблеми та міждисциплінарні досягнення".

Стаття містить багато сексистських та дискримінаційних моментів. 

"Жінка нічого не відкриває, відкриває завжди чоловік. Жінка завжди чекає, коли її відкриють, адже вона є сама таємниця, то як може таємниця відкривати таємницю. Їй це не потрібно від природи. А відкривати, проникати кудись - це це суто чоловіча справа. Можна стверджувати, що на проникненні кудись, в щось крутиться чоловіче життя. Можна стверджувати, що чоловічий мозок, його псюхе, як і його фізіологія, заточені на проникнення, чи на відкриття, яке і є проникнення". 

Натомість, роль жінки, на думку автора, - це не відкривати, а відтворювати. 

Весь психічний склад жінки обертається навколо основної фізіологічної функції - відтворення, репродукції. 

Білобривка, як завідувач кафедри психіатрії, психології та сексології, також не міг оминути тези щодо значення сексу для представників обох статей.

Перш ніж провести з чоловіком ніч, жінка хоче зрозуміти, чи любить вона його. А чоловік може зрозуміти, чи любить він жінку, пілся того, як провів з нею ніч. 

Для жінки мета - любов, а секс -це засіб. Для чоловіка навпаки: мета - секс, а любов - засіб. 
Жінка хоче багато чого, але від одного чоловіка. А чоловік хоче одного, але від багатьох жінок. 

Також автор проводить недоречну аналогію жінок із представником творинного світу, що більше скидається на вільні роздуми художнього характеру. 

Чоловік прощає і забуває, жінка прощає, але не забуває. Ця якість ріднить її з кішками.

Повний текст статті можна прочитати за посиланням

На статтю відреагували у МОЗ України. Зазаначається, що у якості наукової доповіді опублікували набір дискримінаційних кліше, які базуються на гендерній моделі архаїчного суспільства.

"Тези Р.І. Білобривки суперечать Конституції та законам України, нормам медичної та наукової етики. Така позиція завідувача кафедрою підриває репутацію всієї медичної та наукової спільноти і не відповідає європейським прагненням української держави. Тому МОЗ рекомендує Львівському національному медичному університету розглянути питання подальшого перебування цього викладача на посаді завідувача кафедри психіатрії, психології та сексології. МОЗ України також звернеться до МОН України з клопотанням перевірити наукові роботи Р.І. Білобривки" - йдеться у повідомленні. 

У разі виявлення порушень професора також можуть позбавити його вченого звання.