Азовське узбережжя України можна захистити лише протикорабельними ракетами і авіацією, - експерт

Звичайні уламкові та реактивні снаряди не здатні будуть уразити кораблі ВМС Росії поблизу Азовського узбережжя. Для цього потрібні протикорабельні ракети

Про це заявив військовий експерт Тарас Чмут в ефірі Еспресо.TV.

"Враховуючи, що там кораблі (російські - ред.) малі і вони швидкісні, дуже швидкісні - 45 вузлів - ми не зможемо влучити по таких цілях з "Гіацинта" або з "Града". Чи з "Урагана", - зауважив гість студії.

При цьому він зазначив, що показові стрільби саме з цих видів озброєння на навчаннях з охорони українського узбережжя теж "потрібно проводити". 

"Мова йде про можливу висадку морського десанту. Але,знову ж таки, він не буде висаджуватися на великих десантних кораблях. Це будуть малі швидкісні платформи, які швидко захоплюватимуть плацдарми і розгортатимуться. При чому, скоріш за все, це буде як морський десант, так і парашутний десант. Або за допомогою вертольотів - посадочним способом. 

Потрібно демонструвати, що у нас теж є якісь сили і засоби, і ми готові ними скористатися в разі необхідності. Але потрібно реально оцінювати наші сили і без наявності протикорабельних ракет чи, хоча б, протикорабельних версій ПТУРів сучасних, наприклад, ізраїльських (найбільшої дальності у 25 км), ствольна артилерія мало що буде здатна зробити.Якби цілі були нерухомі, то це змінювало б розклади, але на морі, де все дуже швидко і динамічно, і де малі цілі, дуже складно буде влучити", - пояснив експерт.

Окрім того, Чмут звернув увагу на ефективність дій авіації.

"Площа самого моря невелика. Можливості авіації можуть тут спрацьовувати на всі 100%, оскільки є мінімальні відстані підскоку, нанесення удару й повернення назад на базу. При цьому з берега нашу авіацію можуть прикривати наші ж комплекси С-300 або "Бук М-1".

...На сьогодні авіація - мало не єдиний ефективний спосіб військової протидії росіянам. У випадку реального загострення й військового конфлікту наші катери і кораблі, які там, вони мало що зможуть реально зробити. А ось авіація зможе когось і потопити, когось і знищити", - додав спеціаліст з озброєння і ведення бойових дій.