Екс-керівники Cambridge Analytica допомагають Трампові, щоб виграти наступні вибори, - ЗМІ

Кілька колишніх членів керівництва британської аналітичної компанії Cambridge Analytica, викритої у неправомірному використанні особистої інформації мільйонів користувачів соціальних мереж, таємно допомагають організувати кампанію з переобрання Дональда Трампа президентом США на виборах 2020 року

Про це повідомляє УНН з посиланням на інформаційне агентство Associated Press.

За даними видання, мінімум чотири колишні співробітники Cambridge Analytica, в тому числі Метт Очжковскі, пов’язані зі схожою компанією Data Propria. Вона начебто допомагає Національному комітету Республіканської партії (НКРП) вести виборчу кампанію перед майбутніми восени проміжними виборами в США. Очжковскі нібито заявив двом репортерам агентства AP, що він зустрічався з главою виборчого штабу глави держави Бредом Парскейлом, з яким вони «разом займаються роботою на президента для 2020 року».

Наприкінці березня The New York Times та The Observer of London опублікували матеріали, в яких викрили значний витік персональних даних користувачів Facebook в обхід правил соцмережі. Згідно з внутрішнім розслідуванням Facebook, Cambridge Analytica могла отримати доступ до даних 87 мільйонів користувачів Facebook. Детально про роботу компанії Cambridge Analytica та як був організований збір даних користувачів можна почитати в огляді на MediaSapiens.

Внаслідок цього акції Facebook впали в ціні, що завдало компанії збитків на близько $5 млрд. Компанія анонсувала низку змін в правилах соцмережі, наприклад спрощене керування особистими даними та можливість очистити історію переглядів й пообіцяла «повернутися до свого коріння» та зосередитися на інтересах своїх користувачів. Зокрема, нещодавно Марк Цукерберг анонсував запуск сервісу для знайомств.

У травні Cambridge Analytica оголосила про те, що припиняє будь-які операції та подає на банкрутство.