ЄС та НАТО вимагають, аби СБУ займалася нацбезпекою, а не боротьбою з корупцією

У Брюсселі наполягають, що боротьба з корупцією та економічною злочинністю - не властива для служби внутрішньої безпеки, тому СБУ має сконцентруватися на виконанні виключно трьох завдань: захисті державної таємниці, контррозвідці та запобіганні тероризму

Про це йшлося під час парламентсько-громадської платформи "Правоохоронні органи: компетенції, розмежування повноважень і синергія", яка пройшла у Києві в четвер, 14 червня 2018 року, повідомляє DW.

"Якщо відповідні зміни з цього приводу не будуть зроблені, то це може стати на заваді подальшій фінансовій допомозі Україні", - заявив під час конференції посол ЄС у Києві Хюг Мінгареллі.

Такої ж позиції дотримуються і в НАТО, яка допомагає у реформуванні СБУ.

За словами голови представництва НАТО в Україні Александера Віннікова, міжнародна консультаційна група разом з українською стороною у 2015 році розробила концепцію з реформування СБУ відповідно до західних стандартів. Концепція серед іншого передбачала й відмову від дублювання функцій інших правоохоронних органів, зокрема в частині боротьби з корупцією, і мала бути реалізована до 2020 року.

Проте президент України Петро Порошенко свого підпису під цим документом ще не поставив. Натомість українська сторона запропонувала нові варіанти концепції з реформування СБУ, "які не відповідають стандартам НАТО у цій сфері". 

"Тож, ми констатуємо, що прогресу у цьому питанні немає",  - сказав Вінніков.

Він також наголосив: якщо реформа СБУ не відбудеться, то "НАТО вважатиме, що Україна втратила цю можливість".