Українського омбудсмена не пустили до Сущенка та інших політв'язнів

Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову не пустили до українця Романа Сущенка та інших політв'язнів, яких утримують у Лефортово

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. 

"Тільки що отримала інформацію, що Людмилі не дали побачення в Лефортово, де утримують Р. Сущенка і інших українців", - наголосила вона.

Запит Денісової на відвідування та відповідні документи відправили на розгляд до федерального управління виконання покарань, хоча це питання мав розглянути і вирішити начальник тюрми.

Понад те, у Денісової було рішення суду на побачення з Сущенком, тож вона з 9 ранку була в Лефортово. А о 15-тій годині їй відмовили в доступі, а документи переслали знову в суд і в федеральне управління виконання покарань.

"Отже, попри домовленості на найвищому рівні, Денісову, яка вже 5 днів перебуває в РФ, не допустити до жодного українця: ані до О. Сенцова, ані до М. Карпюка, ані до Р. Сущенка. Приховування правди про бранців, недопуск до них - скорше за все, свідчить про погіршення стану здоров‘я українців, психологічного тиску на них", - пояснила Геращенко. 

Вона додала, що сьогодні має відбутися зустріч Денісової з російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

Цю інформацію підтверджує сама Уповноважена на сторінці у Facebook. За її словами, приблизно о 14 годині 18 червня до неї вийшов заступник керівника СІЗО і повідомив, що документи повернуто у Московський міський суд. 

"На моє запитання: "Це відмова?", прозвучала відповідь: "Їдьте до суду, там все знають". Письмову відповідь теж не надали", - йдеться у повідомленні.

 

  • Нагадаємо, Уповноважений з  прав людини Людмила Денісова  15 червня прибула до колонії, де утримують українського політв'язня Олега Сенцова. 
  • Однак її так і не пустили до Сенцова. 
  • Обмудсмен Росії Москалькова в коментарі одному з російських видань заявила, що Денісову не пустили до Сенцова нібито через порушення домовленостей.
  • Нагадаємо, 14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму за політичними статтями. Сенцов, зокрема, вимагає звільнити 64 українських політв'язня.
  • Разом з Сенцовим стали відмовлятися від їжі ще троє українських бранців Кремля: кримчани Олександр Кольченко та Володимир Балух, а також військовий Олександр Шумков. Потім Кольченко припинив голодування.