Уряд ухвалив план Гройсмана з протидії контрабанді

Кабінет міністрів ухвалив представлений прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом план боротьби з контрабандою та тіньовими схемами на митниці

Рішення ухвалили під час засідання уряду передає Еспресо.TV.

"Засідання уряду. Презентую чіткий план дій боротьби з контрабандою. Лідируюча роль в цьому питанні - у МВС, Нацполіції, ДФС. Розраховую, що усі служби, які причетні до наведення порядку, вірою і правдою виконають домовленості, яких ми досягли", - написав Гройсман у своєму Facebook.

Під час презентації плану прем'єр-міністр розповів про деякі корупційні схеми на митниці.

"Перша схема - оформлення транспортних засобів як порожніх. Наприклад, мікроавтобус забитий коштовним товаром, а його за змови структур, які задіяні у митному оформленні та супроводженні товарів, оформлюють як порожній, тобто 0 гривень потрапляє до бюджету. Друга схема - так звані "піджаки": коли фура коштовного товару перевозиться фізособами по нормі на кожну, не сплачуючи належних податків", - сказав Гройсман.

За словами прем'єра, корупціонери також використовують підроблення документів на дорогі товари, внаслідок чого їх перевозять як низьковартісні, використання офшорних компаній для повернення конфіскованого на митниці товару, "чорну" контрабанду через лісосмуги, незаконне ввезення в Україну нафтопродуктів.

"Ще одна схема - шостий метод розрахунку митної вартості. Тобто, є п'ять методів розрахунку митної вартості, а шостий - інший, невизначений, і його часто використовують для того, щоб приховати контрабанду", - додав Гройсман.