Проросійський лідер боснійських сербів звинувачує Захід у підготовці "кольорової революції"

RTRS, провладний телеканал Республіки Сербської (Боснія і Герцоговина), розкрив змову про підготовку перевороту у Республіці Сербській за сценарієм "кольорових революцій"

Про це журналісти нібито дізналися з "документів іноземних спецслужб" "щодо політичної ситуації та планів діяльності в Боснії і Герцеговині", повідомляє "Балканський оглядач".

Розмови про підготовку в Республіці Сербської спецоперації виникли після того, як декілька тижнів тому Міністерство оборони Великобританії публічно оголосило про прибуття до місії EUFOR’s Althea в Боснії і Герцоговині 40 додаткових британських військових.

Тоді президент Республіки Сербської Мілорад Додік публічно заявив, що "під військовий підрозділ" "маскуються" британські спецслужби, і що британські спецслужби створили в Сараєво "логістично-операційний центр" для проведення спецоперацій. "Ми знаємо, що британці спрямували дев'ять мільйонів фунтів стерлінгів, щоб запобігти російському впливу на Балканах", - сказав Додік журналістам. "Посольство не хоче коментувати божевільні теорії змови", - заявило британське посольство у відповідь на прохання видань з Боснії і Герцоговини прокоментувати ці звинувачення.

Тепер RTRS заявило, що має в своєму розпорядженні документ, в якому докладно викладено план дій іноземних спецслужб в Боснії і Герцеговині.

Метою цієї діяльності, стверджують журналісти, є повалення існуючої влади в Республіці Сербської і встановлення прозахідного порядку. Як стверджує телеканал, ціллю іноземних гравців є запобігання "зловмисному" впливу Росії на регіон та перешкоджання "братньому і дружньому співробітництву" нинішнього президента Республіки Сербської з Володимиром Путіним.

Як пише RTRS, в разі перемоги на виборах в Республіці Сербської в жовтні ц.р. правлячої партії на чолі з Мілорадом Додіком (SNSD), планується здійснити заходи, спрямовані на організацію "серії зрежисованих протестів та вуличних акцій" проти нібито фальсифікації виборів, які повинні супроводжуватися насильством. Демонстрації триватимуть від 10 до 15 днів, і тоді міжнародне спільнота буде вимушена втрутитися і заблокувати визнання результатів виборів.

Така ситуація, за відомостями журналістів, буде зберігатися до початку наступного року, коли буде зібрана спеціальна "Конференція про Балкани". Як зазначається, "це дозволило б створити умови для проведення нової мирної конференції і ухвалення рішень, не передбачених Дейтонськими угодами".


До підготовки подій цієї осені, за відомостями RTRS, залучені деякі боснійські політики.


В операції також візьмуть участь 150 чоловік, які нині утримують платню від "іноземного посольства в Сараєво", і яких умовно називають "охоронцями". В основному це громадяни БіГ, але є і громадяни з інших країн регіону. Як пише RTRS, вони пройшли навчання на території Чорногорії та Косова і Метохії, частина - у Македонії і мають в своєму розпорядженні зброю.

Керують процесом, за твердженням місцевих політологів та аналітиків, "дизайнери кольорових революції", "організованих Заходом" "спочатку в Белграді, потім в Киргизстані, Грузії, Україні".