Кожен має зробити свій Майдан всередині себе, - Вітовська

Акторка київського "Молодого театру", активна учасниця Мовного майдану і Революції Гідності, волонтер Ірма Вітовська вважає, що кожен громадянин України має "зробити свій Майдан всередині себе". Лише тоді, на її думку, в нашій країни почнуть зникати безвідповідальність та корупція

Про це мисткиня розповіла в ефірі щотижневого ток-шоу "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"У нас постколоніальна свідомість. У нас дуже довгий досвід хабарництва, який у Росії закладений Іваном Грозним, а у нас за імперії привився, і далі за радянської влади це тільки розквітло. Ми усі перебуваємо у корупційній системі. Декому це теж не хочеться змінювати, легше так. Легше подякувати, легше заплатити. Легше, щоб не штраф дати, а домовитися. Тому слід змінюватися кожному з нас.

Закон повинен бути диктатом у цій країні. Закон! Який би він не був. Його можна покращувати, тут можна робити роботу. Але поки він такий - він єдиний є. Ніякі оці "обійти". Така думка навіть не має прийти пересічному громадянину", - наголосила вона.

Тому, за її словами, в Україні "нічого не буде змінюватися" доки "кожен з нас не зробить свій Майдан всередині себе": "В серці, в голові. І тоді ти змінишся, і буде все змінюватися".

"Ці люди (хабарники, - ред.) на НЛО сюди не поприлітали. Це одне із нас - вся система, усі є вихідцями з нас. Вони не завезені, не привезені. Не привиті, в пробірках не вирощені. Отже, це (корупція і породжені нею кризові явища, - ред.) є результатом симпатій, або волі, або розгільдяйства, або підкупу людей, яких ми делегуємо. І чого ми потім розчаровуємося?" - додала Вітовська.