Українська мова захищатиме нас від військової агресії, - Вітовська

На думку акторки Ірми Вітовської, самі по собі росіяни не є монстрами, натомість вони нині "хворі", "перебувають у матриці", отже, для того, аби вони зрозуміли й усвідомили для себе окремішність українців, громадяни України мають спілкуватися українською

Про це вона заявила в ефірі щотижневого ток-шоу "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"Українська мова стала забезпеченням виживання нації. Навіть для тих самих росіян це є маркер інакшості, бо їм трактують, що тут живуть "ті самі росіяни": "Ми російськомовні, ми не відрізняємося". І на обивательському рівні цим дуже легко можна маніпулювати. 

Але коли вже в Харківській області, коли перетинаєте кордон, і з Вами розмовляють українською, Ви на вулиці чуєте українську, Ви як маркер відчуваєте, що це інакше. Вам тоді вже не можна буде розповідати "ми йдемо звільняти наших", - пояснила вона.

Особливо увагу, на думку мисткині, слід приділяти патріотичному вихованню молоді.

"Це дуже важливо розуміти. І від того, як ми будемо працювати з українською мовою, як ми будемо залучати наших дітей, онуків, спроваджувати їх в українське, це і на майбутнє не дасть повторити ті помилки, які ми зараз проходимо", - наголосила Вітовська.

За її словами, Росія потрібна Україні, але як "демократичний, доброзичливий сусід".

"По-справжньому федеративна або конфедеративна", - додала акторка.