Денісова просить Авакова ефективно розслідувати напад на табір ромів на Львівщині

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням забезпечити швидке та ефективне розслідування нападу на табір ромів на Львівщині, в результаті якого загинула одна людина

Про це повідолмяє прес-служба омбудсмена.

"З огляду на те, що в цій ситуації вбачаються ознаки дискримінації за національною ознакою і розпалювання ворожнечі відносно ромської національної меншини, уповноважений Людмила Денісова спрямувала звернення до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням взяти на контроль розслідування зазначеного нападу на тимчасове поселення ромів поблизу м.Львова і забезпечити ефективне розслідування в розумні терміни", - йдеться в повідомленні на сайті омбудсмена.

Також, Денісова звернулась до міського голови з проханням надати інформацію щодо заходів, які вживає влада  для врегулювання проблемних питань тимчасових ромських поселень у Львові. Також, омбудсмен просить поінформувати її стосовно забезпечення соціальних і житлових прав ромів, які проживали в згаданому поселенні і стали жертвами нападу.

На думку уповноваженого, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронців, зокрема більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру для недопущення таких випадків у майбутньому.

"Тому уповноважений також звернулася до начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області з проханням невідкладно вжити заходів з метою надання належної правової оцінки діям нападників, зокрема з урахуванням можливого мотиву расової нетерпимості, і забезпечити ефективне, об'єктивне і неупереджене розслідування. Крім того, Людмила Денісова просить вжити невідкладних заходів для запобігання погромам ромських поселень", - сказано в повідомленні.

Також, Денісова занепокоєна тенденцією до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості до представників ромської національної меншини. Так, на контролі Уповноваженого продовжують перебувати провадження щодо нападу на ромський табір у київському парку "Голосіївський", спалення радикально налаштованими особами табору ромів на Лисій горі у Києві, а також у Львові та на Тернопільщині.