Підозрювані у нападі на ромів є членами групи ультраправих націоналістів, - поліція Львівщини

Підозрювані в нападі на табір ромів у Львівській області визнали себе членами угруповання "Твереза і зла молодь", яке використовує символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division

Про це повідомила старша інспекторка Управління з додержання прав людини Національної поліції України Оксана Санагурська, передає "Громадське".

За її словами, восьмеро юнаків, яким оголосили про підозри, перебувають у районному відділенні поліції з батьками та надають свідчення. Усі підозрювані ідентифікують себе як члени "Тверезої і злої молоді".

У поліції заявили, що нападники мали чіткий план погрому табору ромів: вона заздалегідь визначили свої позиції, дії та завдання.

Голова громадської організації "Рома України Терніпе" Микола Юрченко зазначив, що поліція затримала нападників під час погрому. На його думку, якби поліція приїхала пізніше, можливо, ніхто б не вижив. Він розповів, що у таборі було 10 дорослих, серед яких вагітна жінка, та четверо дітей. На вагітну жінку також напали.

Санагурська, зі свого боку, розповіла, що раніше правоохоронцям дали розпорядження патрулювати ромські поселення у посиленому режимі, однак про цей табір, який перебуває в лісі на околиці Львова, поліція не знала. Їй вдалося швидко приїхати на місце погрому, оскільки про напад оперативно повідомив чоловік, який став свідком цього.

Як зазначає видання UAZMI, У «Тверезої і злої молоді» є свій канал на YouTube, який до 24 червня називався Lemberg Jugend (нім. – Львівська Молодь, ймовірно, парафраз з Hitler-Jugend, молодіжної нацистської організації у гітлерівській Німеччині). Після затримання учасників і організатора нападу на ромський табір цей ютуб-канал перейменували в «Оаьта Втвтв ті» – очевидно, щоб прибрати будь-які згадки про себе. Створений цей канал лише 21 червня 2018 року і там було лише два відео та 24 підписники. На відео з назвою «Меленький відео доклад з сафарі на циган»(стилістика збережена) зафіксовано, як кілька підлітків переслідують ромів.

Як вже повідомлялося, у ніч з 23 на 24 червня 2018 року невідомі у масках напали на циганський табір під Львовом. Внаслідок погрому загинув чоловік 1994 року народження.

Поліцейські затримали 7 молодиків, підозрюваних у причетності до нападу, а також його організатора. Розслідування перебуває на контролі керівництва Нацполіції і Міністерства внутрішніх справ